Prosty przepis na wegańską carbonare, z “boczkiem” z tofu, śmietanką z orzechów nerkowca oraz czarną solą.
Przepisów na spaghetti carbonare pewnie znajdziecie tyle ile na inne danie ze spaghetti w nazwie, niezliczone ilości. Jednak mam dla was swój sprawdzony przepis, który jest szybki i smaczny. Sos zrobiony na bazie orzechów nerkowca wychodzi bardzo kremowy, można powiedzieć, jakbyście użyli śmietany. Orzechy wystarczy namoczyć chwilę wcześniej w wodzie, a później zblendować z czarną solą. Otrzymamy śmietankę z nerkowców o jajecznym posmaku, czyli to co chcemy uzyskać w carbonarze. Idealny comfort food, do zjedzenia przy ulubionym serialu.😍
Przepis na inną szybką pastę oraz roślinny parmazan idealny do carbonary znajdziecie tutaj.
w 30 minut powinniście się uwinąć ze wszystkim, na dwie duże porcję.
Carbonara:
- 250g makaronu spaghetti
- pół szklanki orzechów nerkowca (ok. 80g)
- mleko sojowe ½ szklanki
- 1 cebula duża
- ząbek czosnku
- kostka tofu wędzonego
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek
- sól
- czarna sól kala namak ½ łyżeczki (opcjonalnie, można użyć zwykłej soli, jednak ta daję nam jajeczny posmak)
- pieprz biały ½ łyżeczki (czarny też będzie ok)
- Orzechy nerkowca trzeba namoczyć chwilę przed zaczęciem gotowania lub na samym jego początku. (najlepiej jakby posiedziały w wodzie koło 30 minut)
- Wstawiamy wodę w dużym garnku na spaghetti, wodę sporo solimy. Gdy woda zacznie sie gotować, wrzucamy makaron na 8 minut.
- Tofu kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek.
- Cebule kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy bądź ścieramy. Gdy tofu na patelni będzie chrupkie i ładnie przyrumienione, dodajemy cebulę i czosnek. Dodajemy odrobinę soli.
- Namoczone orzechy nerkowca blendujemy z ½ szklanki mleka sojowego i ½ wody. (ważne, żeby użyć mleka, które nie jest słodzone!) Dodajemy do blendowania czarną sól oraz biały pieprz. Powstanie nam śmietanka nerkowcowa o posmaku jajecznym.
- Śmietankę wlewamy na patelnie z tofu i cebulą, chwilę mieszamy. Śmietanka bardzo szybko gęstnieje. W tym momencie dodajemy makaron na patelnie. Najlepiej jest to robić łyżką cedzakową i makaron dodawać prosto z garnka, w którym się gotował. W razie gdyby sos był bardzo gęsty, podlewamy wodą z gotowania spaghetti.
- Siekamy natkę pietruszki i dodajemy do pasty. Gotowe! Można użyć wege parmezanu z mojego przepisu.
Smacznego! 🌱
Może spróbujesz:
👇🏻 Zapraszam na moje media społecznościowe. 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Wegańskie pierogi ruskieWegańskie pierogi ruskie z tofu – jak zrobić klasykę w… Dowiedz się więcej »Wegańskie pierogi ruskie
- Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.Kremowy makaron w sosie jak serowym z dodatkiem dyni Hokkaido… Dowiedz się więcej »Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.