Wegańskie sajgonki z farszem warzywnym z tofu, zawijane w papier ryżowy, smażone w głębokim oleju, z domowym sosem słodko kwaśnym z chilli.
Na bank znacie ten smak z każdego chińskiego baru, zrobiłem chamskie sajgoneczki, które w wersji roślinnej są lepsze niż mięsne. Do tego domowy sos słodki chilli jak z azjatyckiego baru, z marcheweczką dla koloru. Kawałeczki mięsnego tofu, pomiędzy smażonymi warzywami z przyprawami i makaronem sojowym, to wasz następny cheat-meal.
Godzinka, na 12 sajgonek.
Sajgonki:
- kostka tofu naturalnego
- 2 cebule
- marchew
- pietruszka
- suszone grzyby mun (garść) lub shitake (12 sztuk)
- 5 pieczarek
- 100g cienkiego makaronu ryżowego vermicelli
- szczypior
- garść natki pietruszki
- łyżeczka pieprzu syczuańskiego (ew. czarnego)
- ząbek czosnku
- kawałek imbiru
- sos sojowy
- kilka kropel dymu wędzarniczego w płynie (opcjonalnie)
- kostka bulionowa warzywna lub łyżeczka msg (opcjonalnie)
- łyżka srirachy
- papier ryżowy
- olej do smażenia
Sajgonki krok po kroku:
- Rozgrzewamy patelnie z olejem, kruszymy w palcach tofu i smażymy, gdy będzie złote, dodajemy kilka kropel dymu w płynie i 2 łyżki sosu sojowego.
- Na patelnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojone (wcześniej namoczone) shitake, starte na grubych oczkach pieczarki, smażymy dalej.
- Na małych oczkach ścieramy marchew, pietruszkę, czosnek i imbir – dodajemy na patelnie. Do farszu wrzucamy kostkę bulionową (lub msg), 3 łyżki sosu sojowego, utarty w moździerzu pieprz syczuański.
- Farsz z patelni przekładamy do miski, dodajemy do niego siekany szczypior, natkę oraz srirachę. Makaron ryżowy moczymy we wrzątku 5 minut i również mieszamy z farszem.
- Przygotowujemy naczynie do maczania papieru ryżowego z ciepłą wodą. Każdy płat papieru moczymy oddzielnie kilka sekund i nakładamy farsz na środku (ok. 2 łyżek). Zamykamy boki, a następnie od dołu rolujemy farsz ściśle. (Podobnie jak krokiety, czy spring rollsy)
- Zwinięte sajgonki smażymy 3 minuty w głębokim oleju, lub na patelni ze sporą ilością oleju, z każdej strony. Najlepiej smakują z domowym sosem słodko-kwaśnym, przepis poniżej.



Słodko-kwaśny sos chilli:
- ½ marchewki
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- 3 papryczki chilli (lub suszone płatki chilli)
- 200ml wody
- 50ml octu ryżowego
- łyżeczka soli
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki mąki ryżowej
Słodko-kwaśny sos chilli krok po kroku:
- Chilli siekamy drobno, czosnek, imbir, marchew ścieramy na drobnych oczkach tarki (lub blendujemy). Przekładamy do garnka.
- Dolewamy 200 ml wody i gotujemy na małym ogniu. Gdy się zagotuje dodajemy ocet ryżowy, sól i cukier. Mieszamy i gotujemy 5 minut.
- Na koniec dodajemy 2 łyżeczki mąki ryżowej, dla zagęszczenia.

Smacznego! 🌱
Azjatyckie inspiracje:



👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Wegańskie pierogi ruskieWegańskie pierogi ruskie z tofu – jak zrobić klasykę w… Dowiedz się więcej »Wegańskie pierogi ruskie
- Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.Kremowy makaron w sosie jak serowym z dodatkiem dyni Hokkaido… Dowiedz się więcej »Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.
Pyszne!!!