Chamskie sajgonki warzywne z mięsnym tofu i słodkim sosem chilli.

Wegańskie sajgonki z farszem warzywnym z tofu, zawijane w papier ryżowy, smażone w głębokim oleju, z domowym sosem słodko kwaśnym z chilli.

Na bank znacie ten smak z każdego chińskiego baru, zrobiłem chamskie sajgoneczki, które w wersji roślinnej są lepsze niż mięsne. Do tego domowy sos słodki chilli jak z azjatyckiego baru, z marcheweczką dla koloru. Kawałeczki mięsnego tofu, pomiędzy smażonymi warzywami z przyprawami i makaronem sojowym, to wasz następny cheat-meal.

Godzinka, na 12 sajgonek.

Sajgonki:

  • kostka tofu naturalnego
  • 2 cebule
  • marchew
  • pietruszka
  • suszone grzyby mun (garść) lub shitake (12 sztuk)
  • 5 pieczarek
  • 100g cienkiego makaronu ryżowego vermicelli
  • szczypior
  • garść natki pietruszki
  • łyżeczka pieprzu syczuańskiego (ew. czarnego)
  • ząbek czosnku
  • kawałek imbiru
  • sos sojowy
  • kilka kropel dymu wędzarniczego w płynie (opcjonalnie)
  • kostka bulionowa warzywna lub łyżeczka msg (opcjonalnie)
  • łyżka srirachy
  • papier ryżowy
  • olej do smażenia

Sajgonki krok po kroku:

  1. Rozgrzewamy patelnie z olejem, kruszymy w palcach tofu i smażymy, gdy będzie złote, dodajemy kilka kropel dymu w płynie i 2 łyżki sosu sojowego.
  2. Na patelnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojone (wcześniej namoczone) shitake, starte na grubych oczkach pieczarki, smażymy dalej.
  3. Na małych oczkach ścieramy marchew, pietruszkę, czosnek i imbir – dodajemy na patelnie. Do farszu wrzucamy kostkę bulionową (lub msg), 3 łyżki sosu sojowego, utarty w moździerzu pieprz syczuański.
  4. Farsz z patelni przekładamy do miski, dodajemy do niego siekany szczypior, natkę oraz srirachę. Makaron ryżowy moczymy we wrzątku 5 minut i również mieszamy z farszem.
  5. Przygotowujemy naczynie do maczania papieru ryżowego z ciepłą wodą. Każdy płat papieru moczymy oddzielnie kilka sekund i nakładamy farsz na środku (ok. 2 łyżek). Zamykamy boki, a następnie od dołu rolujemy farsz ściśle. (Podobnie jak krokiety, czy spring rollsy)
  6. Zwinięte sajgonki smażymy 3 minuty w głębokim oleju, lub na patelni ze sporą ilością oleju, z każdej strony. Najlepiej smakują z domowym sosem słodko-kwaśnym, przepis poniżej.

Słodko-kwaśny sos chilli:

  • ½ marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 3 papryczki chilli (lub suszone płatki chilli)
  • 200ml wody
  • 50ml octu ryżowego
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ryżowej

Słodko-kwaśny sos chilli krok po kroku:

  1. Chilli siekamy drobno, czosnek, imbir, marchew ścieramy na drobnych oczkach tarki (lub blendujemy). Przekładamy do garnka.
  2. Dolewamy 200 ml wody i gotujemy na małym ogniu. Gdy się zagotuje dodajemy ocet ryżowy, sól i cukier. Mieszamy i gotujemy 5 minut.
  3. Na koniec dodajemy 2 łyżeczki mąki ryżowej, dla zagęszczenia.

Smacznego! 🌱


Azjatyckie inspiracje:

Tofu w sosie słodko kwaśnym. 🍍
Prosty, smażony makaron ryżowy 5 smaków z tofu i warzywami. 🥢
Najlepsze wegańskie PHO jakie kiedykolwiek zrobiliście, przewodnik.

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

1 myśl na “Chamskie sajgonki warzywne z mięsnym tofu i słodkim sosem chilli.”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *