Risotto z burakiem, rozwalające na kawałeczki.

Risotto z warzywami korzeniowymi, gdzie główne skrzypce gra burak, w akompaniamencie tymianku i musztardy dijon.

Risotto, czy może bardziej spolszczone ryżotto buraczane, które jest tak dobre, że aż zbiłem talerz. Składników jest niewiele, ale w połączeniu powstaję bardzo smaczna potrawa, która krąży między kuchnią włoską a francuską. Mocno czerwony kolor, aromatyczny zapach tymianku w połączeniu z burakiem i lekko ostrą musztardą dijon zachęca do spróbowania. Bardzo kremowe, przez powolne gotowanie i mieszanie z bulionem. To musi się udać!


45 minut na 2 duże porcję.

Risotto buraczane:

  • 200g ryżu arborio krótko ziarnisty (w ostateczności może być jakikolwiek)
  • 2 średnie buraki
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1l bulionu warzywnego (można zrobić ew. z 2 kostek)
  • tymianek suszony, lub świeży
  • musztarda dijon 2 łyżeczki
  • ocet winny (lub inny)
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek
  • Na wykończenie: listki świeżego tymianku, kilka plasterków pora, ew. kleks dijon.

Risotto buraczane:

  1. Na początku trzeba ugotować bulion, jeżeli nie macie tyle czasu zróbcie z wodą, lub chociaż z warzywnymi kostkami bulionowymi.
  2. Wszystkie warzywa kroimy w mniejszą kostkę. Czosnek siekamy bądź przeciskamy przez praskę.
  3. Smażymy cebulę na rozgrzanej patelni ze sporą ilością oliwy z oliwek, po chwili dodajemy czosnek, solimy.
  4. Gdy cebulka będzie złota, dorzucamy buraka, pietruszkę, marchew, solimy, pieprzymy, dodajemy tymianek. Smażymy warzywa 5-10 minut.
  5. Po tym czasie dodajemy wprost na patelnie ryż, mieszamy. Dolewamy chochelkę bulionu.
  6. Często mieszając, dolewamy stopniowo bulion, gdy tylko odparuje z patelni. Dotąd, aż skończy nam się bulion i ryż będzie miękki, a całość, będzie miała kremową konsystencję.
  7. Na koniec dodajemy ocet, dijon, solimy i pieprzymy do smaku.

Smacznego! 🌱


Więcej inspiracji:

Francuska zupa cebulowa z grzankami. 🇫🇷
Wegeburgery z buraka, kaszy jaglanej i czerwonej fasoli.
Spaghetti Carbonara na orzechach nerkowca.

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *