Risotto z warzywami korzeniowymi, gdzie główne skrzypce gra burak, w akompaniamencie tymianku i musztardy dijon.
Risotto, czy może bardziej spolszczone ryżotto buraczane, które jest tak dobre, że aż zbiłem talerz. Składników jest niewiele, ale w połączeniu powstaję bardzo smaczna potrawa, która krąży między kuchnią włoską a francuską. Mocno czerwony kolor, aromatyczny zapach tymianku w połączeniu z burakiem i lekko ostrą musztardą dijon zachęca do spróbowania. Bardzo kremowe, przez powolne gotowanie i mieszanie z bulionem. To musi się udać!

45 minut na 2 duże porcję.
Risotto buraczane:
- 200g ryżu arborio krótko ziarnisty (w ostateczności może być jakikolwiek)
- 2 średnie buraki
- marchewka
- pietruszka
- cebula
- ząbek czosnku
- 1l bulionu warzywnego (można zrobić ew. z 2 kostek)
- tymianek suszony, lub świeży
- musztarda dijon 2 łyżeczki
- ocet winny (lub inny)
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
- Na wykończenie: listki świeżego tymianku, kilka plasterków pora, ew. kleks dijon.
Risotto buraczane:
- Na początku trzeba ugotować bulion, jeżeli nie macie tyle czasu zróbcie z wodą, lub chociaż z warzywnymi kostkami bulionowymi.
- Wszystkie warzywa kroimy w mniejszą kostkę. Czosnek siekamy bądź przeciskamy przez praskę.
- Smażymy cebulę na rozgrzanej patelni ze sporą ilością oliwy z oliwek, po chwili dodajemy czosnek, solimy.
- Gdy cebulka będzie złota, dorzucamy buraka, pietruszkę, marchew, solimy, pieprzymy, dodajemy tymianek. Smażymy warzywa 5-10 minut.
- Po tym czasie dodajemy wprost na patelnie ryż, mieszamy. Dolewamy chochelkę bulionu.
- Często mieszając, dolewamy stopniowo bulion, gdy tylko odparuje z patelni. Dotąd, aż skończy nam się bulion i ryż będzie miękki, a całość, będzie miała kremową konsystencję.
- Na koniec dodajemy ocet, dijon, solimy i pieprzymy do smaku.



Smacznego! 🌱
Więcej inspiracji:
👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Bitki sojowe wersja pro.Ulepszona wersja moich bitek z kotletów sojowych, prostsza i szybsza.… Dowiedz się więcej »Bitki sojowe wersja pro.
- Wegańskie pierogi ruskieWegańskie pierogi ruskie z tofu – jak zrobić klasykę w… Dowiedz się więcej »Wegańskie pierogi ruskie
- Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.Kremowy makaron w sosie jak serowym z dodatkiem dyni Hokkaido… Dowiedz się więcej »Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.