Najprostsza pasta z groszku konserwowego.馃カ

Ekspresowa i smaczna pasta z groszku z puszki. Idealne, awaryjne smarowid艂o na kanapk臋.

Sko艅czy艂 Wam si臋 hummus czy inna ulubiona pasta kanapkowa? Nic straconego, wystarczy, 偶e macie puszk臋 groszku, cebulk臋, musztard臋, a mo偶e nawet ulubione zio艂o w lod贸wce. Wystarczy pi臋膰 minut, widelec, n贸偶 i miseczka. U mnie si臋 sprawdza zawsze na 艣niadanie gdy zabrak艂o ju偶 czegokolwiek na kanapki.

Z r臋k膮 na sercu zrobicie j膮 w pi臋膰 minut, na ma艂y pojemnik pasty.

Pasta z groszku:

  • puszka groszku
  • szalotka lub cebulka
  • sok z 陆 cytryny
  • chlust oliwy z oliwek
  • 艂y偶eczka musztardy (dijon sprawdzi si臋 idealnie)
  • ulubione zi贸艂ko (natka pietruszki, mi臋ta lub kolendra)
  • s贸l ok. 陆 艂y偶eczki
  • pieprz

Pagsta z groszku krok po kroku:

  1. Groszek odcedzamy z zalewy i przek艂adamy do miseczki.
  2. Widelcem rozgniatamy groszek, mo偶ecie to robi膰 do takiego stopnia jak bardzo chcecie mie膰 rozdrobniony groszek. Ja zawsze zostawiam lekk膮 struktur臋 groszku. Mo偶na groszek te偶 zblendowa膰, 偶eby uzyska膰 bardzo g艂adk膮 past臋
  3. Do groszku dodajemy posiekan膮 w drobn膮 kostk臋 szalotk臋 lub cebulk臋, musztard臋, sok z cytryny, s贸l, pieprz, chlust oliwy oraz wybrane przez siebie zio艂a. Ja najcz臋艣ciej u偶ywam posiekanej natki pietruszki.
  4. Mieszamy ca艂o艣膰 do po艂膮czenia si臋 sk艂adnik贸w. Gotowe!

Smacznego! 馃尡


Inne kanapkowe inspiracj臋:

Wega艅ski pasztet na dwa sposoby 鈥 podlaski oraz muffinki.
Twaro偶ek z tofu na kanapk臋.
Smalec z fasoli, wega艅ski hit. Ze skwarkami z tofu w臋dzonego i cebuli.

馃憞馃徎 Zapraszam na moje socjale 馃憞馃徎


Sprawd藕 moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *