Ekspresowa i smaczna pasta z groszku z puszki. Idealne, awaryjne smarowidło na kanapkę.
Skończył Wam się hummus czy inna ulubiona pasta kanapkowa? Nic straconego, wystarczy, że macie puszkę groszku, cebulkę, musztardę, a może nawet ulubione zioło w lodówce. Wystarczy pięć minut, widelec, nóż i miseczka. U mnie się sprawdza zawsze na śniadanie gdy zabrakło już czegokolwiek na kanapki.
Z ręką na sercu zrobicie ją w pięć minut, na mały pojemnik pasty.
Pasta z groszku:
- puszka groszku
- szalotka lub cebulka
- sok z ½ cytryny
- chlust oliwy z oliwek
- łyżeczka musztardy (dijon sprawdzi się idealnie)
- ulubione ziółko (natka pietruszki, mięta lub kolendra)
- sól ok. ½ łyżeczki
- pieprz
Pagsta z groszku krok po kroku:
- Groszek odcedzamy z zalewy i przekładamy do miseczki.
- Widelcem rozgniatamy groszek, możecie to robić do takiego stopnia jak bardzo chcecie mieć rozdrobniony groszek. Ja zawsze zostawiam lekką strukturę groszku. Można groszek też zblendować, żeby uzyskać bardzo gładką pastę
- Do groszku dodajemy posiekaną w drobną kostkę szalotkę lub cebulkę, musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz, chlust oliwy oraz wybrane przez siebie zioła. Ja najczęściej używam posiekanej natki pietruszki.
- Mieszamy całość do połączenia się składników. Gotowe!



Smacznego! 🌱
Inne kanapkowe inspirację:
👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Wegański Tantanmen Ramen od Podstaw w Godzinę 🍜Wegański Ramen od Podstaw w Godzinę! Kremowy, Aromatyczny i Turbo Szybki Przepis
- Wegański Pad Thai z tofuOG Pad Thai z tofu prosto z ulic Tajlandii w Twojej kuchni.
- Bitki sojowe wersja pro.Ulepszona wersja moich bitek z kotletów sojowych, prostsza i szybsza.… Dowiedz się więcej »Bitki sojowe wersja pro.