Przejdź do treści

Najprostsza pasta z groszku konserwowego.🥫

Ekspresowa i smaczna pasta z groszku z puszki. Idealne, awaryjne smarowidło na kanapkę.

Skończył Wam się hummus czy inna ulubiona pasta kanapkowa? Nic straconego, wystarczy, że macie puszkę groszku, cebulkę, musztardę, a może nawet ulubione zioło w lodówce. Wystarczy pięć minut, widelec, nóż i miseczka. U mnie się sprawdza zawsze na śniadanie gdy zabrakło już czegokolwiek na kanapki.

Z ręką na sercu zrobicie ją w pięć minut, na mały pojemnik pasty.

Pasta z groszku:

  • puszka groszku
  • szalotka lub cebulka
  • sok z ½ cytryny
  • chlust oliwy z oliwek
  • łyżeczka musztardy (dijon sprawdzi się idealnie)
  • ulubione ziółko (natka pietruszki, mięta lub kolendra)
  • sól ok. ½ łyżeczki
  • pieprz

Pagsta z groszku krok po kroku:

  1. Groszek odcedzamy z zalewy i przekładamy do miseczki.
  2. Widelcem rozgniatamy groszek, możecie to robić do takiego stopnia jak bardzo chcecie mieć rozdrobniony groszek. Ja zawsze zostawiam lekką strukturę groszku. Można groszek też zblendować, żeby uzyskać bardzo gładką pastę
  3. Do groszku dodajemy posiekaną w drobną kostkę szalotkę lub cebulkę, musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz, chlust oliwy oraz wybrane przez siebie zioła. Ja najczęściej używam posiekanej natki pietruszki.
  4. Mieszamy całość do połączenia się składników. Gotowe!

Smacznego! 🌱


Inne kanapkowe inspirację:

Wegański pasztet na dwa sposoby – podlaski oraz muffinki.
Twarożek z tofu na kanapkę.
Smalec z fasoli, wegański hit. Ze skwarkami z tofu wędzonego i cebuli.

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *