Przejdź do treści

Pakora, pakoda, pikora warzywna.

Popularna w kuchni indyjskiej przystawka, najcześciej są to warzywa maczane w cieście z mąki groszkowej z przyprawami, smażone w głębokim oleju.

Brukselka, papryka, bakłażan, czerwona cebulka, batat zanurzone w cieście z mąki z ciecierzycy, a następnie usmażone. Chrupiące i aromatyczne przez przyprawy zawarte w cieście. Najlepiej smakują z raitą – dipem na bazie jogurtu z przyprawami i ziołami.

W Indiach pakora (nazywana też pakoda lub pikora) podawana jest jako przekąska do herbaty, jednak jeżeli ugotujecie sobie do tego ryż to obiad gotowy. Jest to też niezła opcja na imprezę jako finger food z dipem. Pakora z bazy jest wegańska, tak jak spora część kuchni indyjskiej, jedynę co potrzebujecie to roślinny jogurt naturalny, jeżeli raita podpadła wam do gustu.


Około godzina na zrobienie, na spory talerz smażonych warzyw.

Pakora:

  • 150g mąki z ciecierzycy
  • łyżeczka garam masala
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ kurkumy
  • łyżeczka czosnku w proszku
  • łyżeczka imbiru w proszku
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka płatków chilli (opcjonalnie)
  • ulubione warzywa (ja użyłem brukselki, papryki, marchewki, batata, czerwonej cebulki, bakłażana)
  • łyżeczka sody
  • 150ml wody
  • olej do smażenia

Raita:

  • mały jogurt naturalny roślinny
  • świeża kolendra
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki sproszkowanego chilli
  • ½ łyżeczki soli
  • sok z ½ limonki
  • świeżo mielony pieprz
  • granat na wykończenie (opcjonalnie)

Pakora krok po kroku:

  1. Na początku kroimy warzywa w mniejsze kawałki. Kroimy w paski, w ćwiartki, w talarki, jak tylko chcecie. Jedyne czego trzeba się trzymać to, to żeby nie były to za duże kawałki, bo nie zdążą się usmażyć.
  2. Przygotowujemy ciasto na maczania warzyw. Mąkę mieszamy ze wszystkimi przyprawami, sodą i wlewamy wodę. Mieszamy, aż otrzymamy płynną konsystencję bez grudek. Ciasto powinno być gęste.
  3. Rozgrzewamy olej w małym rondelku. Powinno być go tyle, żeby warzywa swobodnie pływały w oleju.
  4. Smażymy partiami, najpierw wrzucając po kilka warzyw do ciasta, obtaczamy, a następnie wrzucamy do oleju i smażymy po kilka minut, aż będą złote i chrupiące.

Raita krok po kroku:

  1. Wszystkie składniki mieszamy i dekorujemy z wierzchu odrobiną przypraw i granatem.

Tips & tricks:
*Możecie użyć warzyw jakich tylko chcecie, dobre będą np. brokuł, kalafior, ziemniak.
*Jeżeli nie macie pod ręką mąki z ciecierzycy, możecie zmielić suchą cieciorkę lub użyć mąki pszennej, bądź kukurydzianej
*Z ketchupem też będzie dobre. 🤭

Smacznego! 🌱


Dla panierko-maniaków:

Lekkostronnicze nuggetsy w krakersach zweganizowane!
KFC – Kentucky Fried Couliflower. Kalafior jak z KFC.
Turbo chrupiące bakłażanowe katsu. 🍆

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *