Przejdź do treści

Paella z warzywami i mięsnymi kotlecikami sojowymi.

Wegańska słoneczna paella z kotletami sojowymi, papryką, cukinią, selerem naciowym. Przybrana na koniec oliwkami, chilli, kaparami i natką.

Paella to hiszpańskie danie, jego nazwa pochodzi od specjalnej patelni, z dwoma rączkami i płaskim dnem. Jednak wcale jej nie potrzebujecie, żeby zrobić tą pyszną potrawę z ryżem. Tradycyjnie robi się ją z mięsem, lub owocami morza, ja mam dla was opcję z mięsnymi kotlecikami sojowymi i miksem warzyw. Paella ma kilka kluczowych składników – ryż krótko ziarnisty, który bardzo dobrze wchłania płyn, na przykład hiszpańska odmiana bomba. Można go spokojnie zastąpić ryżem do arborio do risotto, lub ryżem do sushi. Szafran, najdroższa przyprawa świata pozyskiwana ze słupków kwiatów szafranu, nadaje delikatnie gorzkiego, korzennego smaku oraz barwi ryż na piękny pomarańczowy kolor. W odróżnieniu od włoskiego risotto, paelli po dodaniu ryżu i bulionu, nie miesza się. Ryż musi wchłonąć płyn, a reszta wyparuje. Ta technika gotowania paelli, pozwala uzyskać soccorat, czyli podsmażony, brązowy (nie spalony) spód paelli. Weźcie gryza i usiądźcie w uliczkach Walencji, przy lampce wina, delektując się paella w swojej kuchni. 😜

Godzina gotowania, na całą patelnie pysznej paelli.

Paella:

  • 250g ryżu do paelli (ew. arborio, lub inny krótkoziarnisty)
  • 1l bulionu warzywnego
  • puszka pomidorów
  • opakowanie kotletów sojowych (100g)
  • cebula czerwona
  • papryka czerwona
  • 2 łodygi selera naciowego
  • cukinia
  • czosnek 3 ząbki
  • szafran 0,15g (opakowanie kamis)
  • łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • kilka czarnych oliwek
  • papryczka chilli
  • kapary
  • limonka
  • mrożona marchew z groszkiem
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, oliwa
  • sos sojowy
  • przyprawa do kurczaka

Paella krok po kroku:

  1. Zaczynamy od namoczenia kotletów sojowych w 200ml ciepłego bulionu (lub wody/wody z kostką). Gdy kotlety będą miękkie, przekładamy do miski, dodajemy dwie łyżki sosu sojowego i łyżeczkę przyprawy do kurczaka. ODstawiamy na bok do szybkiego marynowania.
  2. Paprykę kroimy w paski, cukinie w półtalarki, selera naciowego w poprzek w mniejsze kawałki. Cebule kroimy w kostkę, a czosnek ścieramy na tarce bądź praskujemy.
  3. Podgrzewamy bulion, gdy będzie gorący dodajemy do niego szafran, mieszamy i podtrzymujemy temperaturę.
  4. Bierzemy największą patelnie jaką macie, wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy kotlety sojowe, gdy się podsmaża dodajemy cebulę i czosnek. Solimy i mieszamy.
  5. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę, selera oraz cukinie. Przyprawiamy papryką słodką i wędzoną, solą. Mieszamy i chwilę smażymy.
  6. Wprost na patelnie wsypujemy ryż i zalewamy go bulionem oraz puszką pomidorów. W tym momencie kończymy mieszanie. Na średnim gazie zostawiamy patelnie i czekamy, aż ryż wchłonie płyn, a reszta wyparuje.
  7. Gdy widzimy, że bulion juz prawie w całości odparował, wierzch dekorujemy – papryczką chilli, garścią mrożonego groszku z marchewką, kaparam, oliwkami, ćwiartkami z połowy limonki oraz siekana natką pietruszki.
  8. Patelnie zdejmujemy z gazu, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 10 minut

Smacznego! 🌱


Może spróbujesz:

Risotto z burakiem, rozwalające na kawałeczki.
Wypasione bruschetty pomidorowe na netflix and chill.
Spaghetti Carbonara na orzechach nerkowca.

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *