Wegański omlet z ubitej aquafaby, pasta niemakrelowa z tofu wędzonego, do tego gravlax (łosoś) z marchewki, a wszystko wykończone sosem hovmästarsås.
Przy robieniu tego dania inspirowałem się kuchnią skandynawską, chciałem jak najbardziej oddać klimat nordyckich smaków. Pastę z niemakreli, zrobiłem z tofu wędzonego z dodatkiem rozgniecionej ciecierzycy, sosu sojowego i czosnku. Na pastę położyłem gravlax (łosoś) z marchewki – popularne w Skandynawii danie przyrządzane tradycyjnie z łososia w marynacie zrobionej z soli, cukru, koperku i octu. Wszystko zawinąłem w omlet zrobiony z ubitej aquafaby z mąką, szczypiorkiem oraz czarną solą dla jajecznego posmaku. Wszystko polane sosem zwanym hovmästarsås lub gravlaxsås, czyli winegret koperkowo-musztardowy. Oczywiście na wszystko znajdziecie przepis pod spodem. Uwaga! Całe danie jest podwójnie rybnę więc, jeżeli nie jesteście przyzwyczajeni do takich smaków to możecie być w szoku. Sam nie jadłem ryb już od ponad czterech lat, ale gdy spróbowałem tego, to moją pierwszą myślą było – jakie to rybne, a następne – jakie to dobre. 🤤
To co warto wspomnieć to wysoko ilość białka w całym daniu. Mamy tutaj tofu – 13g białka na 100g produktu, ciecierzycę 19g/100 oraz mąkę 10g/100.
Oczywiście jest to tylko inspiracją i nie musicie robić całego omletu. Pasta, gravlax i sos będzie też idealny rozwiązaniem na kromkę ciemnego pieczywa, lub nawet można się pokusić o zrobienie przystawek z małych kromeczek pieczywa z tymi samymi dodatkami i polać sosem.

Trzeba liczyć około 45 minut na przygotowania + czas marynowania marchewki. Jedną porcją spokojnie najedzą się dwie osoby. Zostanie wam jeszcze nadmiar marchewki, pasty i sosu, które możecie oszamać później z kanapeczką.
Wegański omlet:
- aquafaba z jednej puszki/słoika (zazwyczaj jest tam trochę więcej niż 100ml)
- łyżka wybranego octu
- 5 łyżek mąki (pszennej lub gf)
- łyżeczka soli kala namak
- szczypta pieprzu
- garść posiekanego szczypiorku
Gravlax (łosoś) z marchewki:
- 2 marchewki
- łyżeczka glonów wakame (lub nori)
- łyżeczka soli, cukru, pieprzu białego
- 2 łyżeczki siekanego koperku
- 5 łyżeczek oliwy
- 3 łyżeczki kaparów
- łyżka octu winnego (lub innego)
- sok z ½ cytryny
Sos hovmästarsås:
- łyżeczka musztardy dijon
- 2 łyżeczki cukru
- łyżka octu jabłkowego (lub innego)
- ½ łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- łyżka siekanego koperku
- 100ml oliwy z oliwek
Pasta niemakrelowa:
- kostka tofu wędzonego
- 100g cieciorki z puszki
- łyżka sosu sojowego
- łyżka oleju
- ząbek czosnku
- szczypta pieprzu białego
Omlet krok po kroku:
- Aquafabę (najlepiej zimną) przelewamy do większej miski, dodajemy łyżkę octu i ubijamy na sztywną pianę (za pomocą rózgi lub najlepiej blendera z taką końcówką).
- Dodajemy mąkę, szczypior, czarną sól, szczypiorek i bardzo delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła.
- Masę wylewamy na rozgrzaną patelnie z dodatkiem oleju do smażenia. Smażymy na średnim ogniu, do czasu przyrumienienia każdej ze stron. Jeżeli macie problem z odwróceniem omletu (jak ja) podważcie delikatnie szpatułką i pomóżcie sobie drugą patelnią/talerzem odwracając patelnie.
- Omlet składamy następująco – smarujemy pastą niemakrelową, na to kładziemy gravlax z marchewki, zamykamy na pół i polewamy sosem.
Gravlax z marchewki krok po kroku:
- Marchew obierkujemy na cienkie paseczki wzdłuż.
- Zagotowujemy litr wody z łyżeczką glonów wakame, blanszujemy marchewkę nie dłużej niż 2 minuty, wyciągamy do zimnej wody razem z glonami.
- Przygotowujemy zalewę – sól, cukier, pieprz, koperek, oliwę i sok z cytryny łączymy w naczyniu. Następnie przelewamy do pojemnika z blanszowaną marchewką i nacieramy dłońmi każdy kawałek. Glony można przesiekać i dodać do marchewki.
- Na koniec dodajemy kapary. Przechowujemy w lodówce, najlepsza jest gdy poleży dzień, jadnak nic nie szkodzi na przeszkodzie, żeby użyć od razu.
Sos hovmästarsås krok po kroku:
- Łączymy musztardę, sól, cukier, ocet, pieprz, koperek w misce.
- Powoli wlewamy oliwę mieszając, żeby całość się ładnie zemulsyfikowała.
Pasta niemakrelowa krok po kroku:
- Tofu kroimy w kostkę i blendujemy razem z sosem sojowym, pieprzem, olejem i ząbkiem czosnku na gładką pastę.
- Ciecierzycę rozgniatamy widelcem na drobniejsze kawałki i dodajemy do tofu – będzie dodawała fajnej tekstury paście.
- Całość mieszamy i pasta gotowa.



Smacznego! 🌱
👇🏻 Zapraszam na moje media społecznościowe. 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Wegańskie pierogi ruskieWegańskie pierogi ruskie z tofu – jak zrobić klasykę w… Dowiedz się więcej »Wegańskie pierogi ruskie
- Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.Kremowy makaron w sosie jak serowym z dodatkiem dyni Hokkaido… Dowiedz się więcej »Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.