Przejdź do treści

Omlet z pastą niemakrelową i gravlaxem z marchewki. 🥕

Wegański omlet z ubitej aquafaby, pasta niemakrelowa z tofu wędzonego, do tego gravlax (łosoś) z marchewki, a wszystko wykończone sosem hovmästarsås.


Przy robieniu tego dania inspirowałem się kuchnią skandynawską, chciałem jak najbardziej oddać klimat nordyckich smaków. Pastę z niemakreli, zrobiłem z tofu wędzonego z dodatkiem rozgniecionej ciecierzycy, sosu sojowego i czosnku. Na pastę położyłem gravlax (łosoś) z marchewki – popularne w Skandynawii danie przyrządzane tradycyjnie z łososia w marynacie zrobionej z soli, cukru, koperku i octu. Wszystko zawinąłem w omlet zrobiony z ubitej aquafaby z mąką, szczypiorkiem oraz czarną solą dla jajecznego posmaku. Wszystko polane sosem zwanym hovmästarsås lub gravlaxsås, czyli winegret koperkowo-musztardowy. Oczywiście na wszystko znajdziecie przepis pod spodem. Uwaga! Całe danie jest podwójnie rybnę więc, jeżeli nie jesteście przyzwyczajeni do takich smaków to możecie być w szoku. Sam nie jadłem ryb już od ponad czterech lat, ale gdy spróbowałem tego, to moją pierwszą myślą było – jakie to rybne, a następne – jakie to dobre. 🤤

To co warto wspomnieć to wysoko ilość białka w całym daniu. Mamy tutaj tofu – 13g białka na 100g produktu, ciecierzycę 19g/100 oraz mąkę 10g/100.

Oczywiście jest to tylko inspiracją i nie musicie robić całego omletu. Pasta, gravlax i sos będzie też idealny rozwiązaniem na kromkę ciemnego pieczywa, lub nawet można się pokusić o zrobienie przystawek z małych kromeczek pieczywa z tymi samymi dodatkami i polać sosem.

Trzeba liczyć około 45 minut na przygotowania + czas marynowania marchewki. Jedną porcją spokojnie najedzą się dwie osoby. Zostanie wam jeszcze nadmiar marchewki, pasty i sosu, które możecie oszamać później z kanapeczką.

Wegański omlet:

  • aquafaba z jednej puszki/słoika (zazwyczaj jest tam trochę więcej niż 100ml)
  • łyżka wybranego octu
  • 5 łyżek mąki (pszennej lub gf)
  • łyżeczka soli kala namak
  • szczypta pieprzu
  • garść posiekanego szczypiorku

Gravlax (łosoś) z marchewki:

  • 2 marchewki
  • łyżeczka glonów wakame (lub nori)
  • łyżeczka soli, cukru, pieprzu białego
  • 2 łyżeczki siekanego koperku
  • 5 łyżeczek oliwy
  • 3 łyżeczki kaparów
  • łyżka octu winnego (lub innego)
  • sok z ½ cytryny

Sos hovmästarsås:

  • łyżeczka musztardy dijon
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżka octu jabłkowego (lub innego)
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżka siekanego koperku
  • 100ml oliwy z oliwek

Pasta niemakrelowa:

  • kostka tofu wędzonego
  • 100g cieciorki z puszki
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju
  • ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu białego

Omlet krok po kroku:

  1. Aquafabę (najlepiej zimną) przelewamy do większej miski, dodajemy łyżkę octu i ubijamy na sztywną pianę (za pomocą rózgi lub najlepiej blendera z taką końcówką).
  2. Dodajemy mąkę, szczypior, czarną sól, szczypiorek i bardzo delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła.
  3. Masę wylewamy na rozgrzaną patelnie z dodatkiem oleju do smażenia. Smażymy na średnim ogniu, do czasu przyrumienienia każdej ze stron. Jeżeli macie problem z odwróceniem omletu (jak ja) podważcie delikatnie szpatułką i pomóżcie sobie drugą patelnią/talerzem odwracając patelnie.
  4. Omlet składamy następująco – smarujemy pastą niemakrelową, na to kładziemy gravlax z marchewki, zamykamy na pół i polewamy sosem.

Gravlax z marchewki krok po kroku:

  1. Marchew obierkujemy na cienkie paseczki wzdłuż.
  2. Zagotowujemy litr wody z łyżeczką glonów wakame, blanszujemy marchewkę nie dłużej niż 2 minuty, wyciągamy do zimnej wody razem z glonami.
  3. Przygotowujemy zalewę – sól, cukier, pieprz, koperek, oliwę i sok z cytryny łączymy w naczyniu. Następnie przelewamy do pojemnika z blanszowaną marchewką i nacieramy dłońmi każdy kawałek. Glony można przesiekać i dodać do marchewki.
  4. Na koniec dodajemy kapary. Przechowujemy w lodówce, najlepsza jest gdy poleży dzień, jadnak nic nie szkodzi na przeszkodzie, żeby użyć od razu.

Sos hovmästarsås krok po kroku:

  1. Łączymy musztardę, sól, cukier, ocet, pieprz, koperek w misce.
  2. Powoli wlewamy oliwę mieszając, żeby całość się ładnie zemulsyfikowała.

Pasta niemakrelowa krok po kroku:

  1. Tofu kroimy w kostkę i blendujemy razem z sosem sojowym, pieprzem, olejem i ząbkiem czosnku na gładką pastę.
  2. Ciecierzycę rozgniatamy widelcem na drobniejsze kawałki i dodajemy do tofu – będzie dodawała fajnej tekstury paście.
  3. Całość mieszamy i pasta gotowa.

Smacznego! 🌱

👇🏻 Zapraszam na moje media społecznościowe. 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *