Wegański miód z mniszka lekarskiego.

Praktycznie nie do odróżnienia od zwykłego miodu w smaku, kolorze i konsystencji, jak zrobić domowy miód z kwiatów mniszka lekarskiego?

Czy miód jest wegański?

Według Donalda Watsona – założyciela The Vegan Society czyli pierwszej fundacji działającej na rzecz promowania weganizmu, miód nie jest wegański. Spisał on w 1944r roku definicje, które produkty wchodzą do kanonu produktów odzwierzęcych. Tak jest po dziś dzień, pasieki w szczególności te komercyjne są kontrolowane przez inspekcję weterynaryjną i kontrolują jakie środki ochrony zwierząt mogą być stosowane. Wiele osób żyjących wedle wegańskiego lifestylu podchodzi do jedzenia miodu sceptycznie, ponieważ pszczołom zabiera się ich pożywienie, na które bardzo ciężko pracują i potrzebują go do życia w szczególności w zimie. Miód jest sprzedawany z zyskiem, a zastępuję się go syropem cukrowym lub jego podobnymi. Myślę, że każdy musi sam podejść do jedzenia miodu wedle własnego sumienia i musi ocenić czy jest to etyczne. Nadmienię jeszcze, że podczas zbioru miodu wiele pszczół umiera przez stres czy użądlenia od których jak wiemy pszczoła umiera. Mając własną pasiekę pewnie skusiłbym się na jedzenie miodu, jednak mając tak dużo zamienników roślinnych nie jest mi to niezbędne i nie chcę przykładać ręki do biznesu opartego na cierpieniu zwierząt (a nawet owadów).

Miód z mniszka lekarskiego?

Jeżeli przygotujecie sobie w odpowiedniej porze roku kilka słoiczków tego miodu, zapomnicie o syropie klonowym, z agawy czy zwykłym miodzie. Są to dosyć drogie zamienniki, a syrop z kwiatów mniszka jest budżetową opcją, lecz o wiele smaczniejszą. Wystarczy tylko wyjść na pole, najlepiej takie z dala od drogi, żeby nie był zanieczyszczony spalinami i zebrać odpowiednią ilość kwiatostanów mniszka. Zbiera je się bardzo sprawnie, ponieważ w maju kwitnie bardzo licznie, wystarczy odrywać (najlepiej w rękawiczce) kwiaty od łodyg.

Wiele osób myli mlecze z mniszkiem, ponieważ przyjęło się, że na żółte kwiatki rosnące na łące nazywamy mleczami, lecz to różne rośliny – jeden jest chwastem, a drugi ziołem. Mniszek ma pojedyncze łodygi rosnące od korzenia i kwitnie od kwietnia do maja, i to jest najlepsza pora na przygotowanie domowego miodu. Mlecz posiada rozety kwiatów wyrastające z jednej łodygi i kwietnie od lipca do sierpnia.

Miód z mniszka w kuchni.

Możecie go używać jako zamiennik miodu praktycznie do wszystkiego, smakuję tak samo i ma taką samą konsystencję. Będzie idealny do herbaty, wegańskich ciast, jako słodziwo do winegretu czy owsianek.

Czas zbierania kwiatów, gotowania ich, stygnięcia oraz ponownego gotowania syropu. Na ok. litr miodu.

Miód z mniszka:

  • 500 kwiatów mniszka lekarskiego
  • 1kg cukru
  • sok z 1 cytryny
  • litr wody
  • gaza

Miód z mniszka krok po kroku.

  1. Zbieramy kwiaty mniszka na łące, najlepiej oddalonej od ruchu samochodowego. (czas zbioru kwiecień – maj)
  2. Po zebraniu rozkładamy na gazetach, lub czymś z czego łatwo będzie je potem pozbierać. Z kwiatów muszą wyjść owady.
  3. Kwiaty zalewamy w garnku litrem wody i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do ostygnięcia i odstania, najlepiej na 12 godzin.
  4. Kwiaty odcedzamy z wody przez gazę, następnie odciskamy je w gazie, żeby wycisnąć jak najwięcej płynu.
  5. Wodę z gotowanego mlecza wstawiamy na gaz i dodajemy kg cukru i sok z cytryny, gotujemy na małym gazie do uzyskania gęstej konsystencji. Gdy zacznie pojawiać się gęsta piania, prawdopodobnie konsystencja jest odpowiednia. Zawsze można przeprowadzić test talerzyka, czy po ostygnięciu będzie ona zadowalająca, ponieważ syrop mocno tężeje.
  6. Miód rozlewamy na gorąco do wyparzonych (lub umytych w zmywarce) słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.

Smacznego! 🌱


Przepisy w których miód się przyda zamiast cukru:

Koreński bowl – bibimbap z szarpanym jackfruitem.
Plastry ananasa z grilla po azjatycku w podkręconym teriyaki. 🍍
Tosty francuskie na słodko lub słono, idealne na śniadanie.

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *