Lekkostronnicze nuggetsy w krakersach zweganizowane!

Nuggetsy wegańskie z tofu w panierce z krakersów, które swoją popularność zawdzięczają jednemu z filmów na kanale youtube Lekkostronniczy.

Włodek, jeden ze współprowadzacych kanał, wspomniał, że jego żona zrobiła niesamowite nuggetsy z kurczaka. Marynowane w maślance, a następnie zapanierowane w pokruszonych słonych krakersach, do tego sos miodowo musztardowy. Dokładnie opisuję jak je zrobić w odcinku 1386. Zainspirowany lekkostronniczymi nuggetsami oraz gotowy do działania przez poruszenie na grupie fb kanału oraz wiele pytań o wersje wegańską, zrobiłem ją dla Was! Nuggetsy z tofu marynowane w “maślance” z mleka sojowego ściętego octem z odrobiną mąki z ciecierzycy oraz przypraw, w panierce z kruszonych krakersów. To też dla Ciebie TEN DRUGI, bo wiem, że mięsa nie tykasz, mimo, że bardzo tęsknisz i byś zjadł (oczywiście tylko to). 😜 Danie wychodzi bardzo exclusiv gourme, idealne na spotkania rodzin z dziećmi, przy sake.

Liczymy ok. 45 minut na przygotowanie, proporcję na ok. 30 nuggetsów.

Lekkkostronnicze nuggetsy:

  • 2 kostki tofu naturalnego
  • 200ml mleka sojowego (najlepiej nie słodzonego)
  • 2 łyżki octu jabłkowego (lub innego wybranego)
  • durów paczka krakersów (top chips z biedy są wegańskie)
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki mąka z ciecierzycy (lub innej)
  • dwie łyżki oleju

Sos miodowo-musztardowy:

  • majonez roślinny
  • syrop z agawy (lub inne słodziwo)
  • musztarda

Lekkostronnicze nuggetsy krok po kroku:

  1. Tofu wyjmujemy z opakowań i rwiemy rękoma na kawałki, następnie każdy urwany kawałek tniemy na pół. Wielkość jest zależna od waszych upodobań.
  2. Wlewamy mleko do miski i dodajemy ocet, mieszamy. Mleko po chwili się zetnie i będzie gęstsze.
  3. Tofu przekładamy do pudełka, w którym będzie się marynować i sypiemy solą, przyprawą do kurczaka, papryką słodką oraz wlewamy olej i sos sojowy. Pudełko zamykamy i potrząsamy, żeby każdy kawałeczek był obtoczony w przyprawach.
  4. Do “maślanki” dodajemy mąkę z ciecierzycy i mieszamy. Zalewamy tofu i czekamy minimum 15 minut, żeby się zamarynowało, jednak im dłużej tym lepiej.
  5. Krakersy przekładamy do dużej miski i kruszymy na bardzo drobno, można użyć blendera, malaksera lub kruszyć ręcznie.
  6. Panierujemy tofu w mące z krakersów, najwygodniej jest wyjmować po kilka kawałków tofu do panierki i potrząsać miską, żeby całe, równo się obtoczyły.
  7. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250°C (góra-dół) przez 20 minut lub wrzucamy na rozgrzany głęboki olej i smażymy aż się zrobią złote. Ja piekłem i myślę, że dużo lepsze wyjdą smażone.

Sos miodowo musztardowy:

  1. Mieszamy w dowolnych proporcjach (musztardy najmniej).

Smacznego! 🌱


Dla miłośników panierki:

Turbo chrupiące bakłażanowe katsu. 🍆
KFC – Kentucky Fried Couliflower. Kalafior jak z KFC.

👇🏻 Zapraszam na moje media społecznościowe. 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

3 myśli na “Lekkostronnicze nuggetsy w krakersach zweganizowane!”

  1. W listopadzie przestałam jeść mięso a na tę stronę trafiłam dopiero dzisiaj, przez grupę imponderabilia- bardzo się z tego powodu cieszę! Już mam ochotę robić wszystkie przepisy. Mega wielki plusik za przejrzyste prowadzenie strony 🙂

      1. Najlepszy przepis na wegańskie nuggetsy! Przetestowaliśmy sporo różnych przepisów i tylko ten zapewnia tak miekkie I smaczne tofu. Polecam dodać jeszcze papryki wędzonej I poeksperymentować z różnymi przyprawami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *