Nuggetsy wegańskie z tofu w panierce z krakersów, które swoją popularność zawdzięczają jednemu z filmów na kanale youtube Lekkostronniczy.
Włodek, jeden ze współprowadzacych kanał, wspomniał, że jego żona zrobiła niesamowite nuggetsy z kurczaka. Marynowane w maślance, a następnie zapanierowane w pokruszonych słonych krakersach, do tego sos miodowo musztardowy. Dokładnie opisuję jak je zrobić w odcinku 1386. Zainspirowany lekkostronniczymi nuggetsami oraz gotowy do działania przez poruszenie na grupie fb kanału oraz wiele pytań o wersje wegańską, zrobiłem ją dla Was! Nuggetsy z tofu marynowane w “maślance” z mleka sojowego ściętego octem z odrobiną mąki z ciecierzycy oraz przypraw, w panierce z kruszonych krakersów. To też dla Ciebie TEN DRUGI, bo wiem, że mięsa nie tykasz, mimo, że bardzo tęsknisz i byś zjadł (oczywiście tylko to). 😜 Danie wychodzi bardzo exclusiv gourme, idealne na spotkania rodzin z dziećmi, przy sake.
Liczymy ok. 45 minut na przygotowanie, proporcję na ok. 30 nuggetsów.
Lekkkostronnicze nuggetsy:
- 2 kostki tofu naturalnego
- 200ml mleka sojowego (najlepiej nie słodzonego)
- 2 łyżki octu jabłkowego (lub innego wybranego)
- durów paczka krakersów (top chips z biedy są wegańskie)
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka soli
- łyżeczka przyprawy do kurczaka
- łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżki mąka z ciecierzycy (lub innej)
- dwie łyżki oleju
Sos miodowo-musztardowy:
- majonez roślinny
- syrop z agawy (lub inne słodziwo)
- musztarda
Lekkostronnicze nuggetsy krok po kroku:
- Tofu wyjmujemy z opakowań i rwiemy rękoma na kawałki, następnie każdy urwany kawałek tniemy na pół. Wielkość jest zależna od waszych upodobań.
- Wlewamy mleko do miski i dodajemy ocet, mieszamy. Mleko po chwili się zetnie i będzie gęstsze.
- Tofu przekładamy do pudełka, w którym będzie się marynować i sypiemy solą, przyprawą do kurczaka, papryką słodką oraz wlewamy olej i sos sojowy. Pudełko zamykamy i potrząsamy, żeby każdy kawałeczek był obtoczony w przyprawach.
- Do “maślanki” dodajemy mąkę z ciecierzycy i mieszamy. Zalewamy tofu i czekamy minimum 15 minut, żeby się zamarynowało, jednak im dłużej tym lepiej.
- Krakersy przekładamy do dużej miski i kruszymy na bardzo drobno, można użyć blendera, malaksera lub kruszyć ręcznie.
- Panierujemy tofu w mące z krakersów, najwygodniej jest wyjmować po kilka kawałków tofu do panierki i potrząsać miską, żeby całe, równo się obtoczyły.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250°C (góra-dół) przez 20 minut lub wrzucamy na rozgrzany głęboki olej i smażymy aż się zrobią złote. Ja piekłem i myślę, że dużo lepsze wyjdą smażone.
Sos miodowo musztardowy:
- Mieszamy w dowolnych proporcjach (musztardy najmniej).



Smacznego! 🌱
Dla miłośników panierki:
👇🏻 Zapraszam na moje media społecznościowe. 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Bitki sojowe wersja pro.Ulepszona wersja moich bitek z kotletów sojowych, prostsza i szybsza.… Dowiedz się więcej »Bitki sojowe wersja pro.
- Wegańskie pierogi ruskieWegańskie pierogi ruskie z tofu – jak zrobić klasykę w… Dowiedz się więcej »Wegańskie pierogi ruskie
- Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.Kremowy makaron w sosie jak serowym z dodatkiem dyni Hokkaido… Dowiedz się więcej »Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.
W listopadzie przestałam jeść mięso a na tę stronę trafiłam dopiero dzisiaj, przez grupę imponderabilia- bardzo się z tego powodu cieszę! Już mam ochotę robić wszystkie przepisy. Mega wielki plusik za przejrzyste prowadzenie strony 🙂
Dzięki za miłe słowa, mam nadzieje, że zostaniesz na długo 🙂
Najlepszy przepis na wegańskie nuggetsy! Przetestowaliśmy sporo różnych przepisów i tylko ten zapewnia tak miekkie I smaczne tofu. Polecam dodać jeszcze papryki wędzonej I poeksperymentować z różnymi przyprawami.
Szukałem ceny krakersów 😀 trafiłem na tą stronę. Jem mięso. Ale z chęcią spróbuję tych przepisów. Wszystko przejrzyste, brak popupów, reklam i innych niepotrzebnych okienek.