Lazania z kotletami z bakłażana
O Boże jakie to dobre, trochę roboty jest, ale warto. Pyszna zapiekanka w stylu lazanii tylko, zamiast płatów makaronu zapiekamy kotlety z bakłażana otulone sosem pomidorowym pod beszamelem 😋. Wystarczy na kilka obiadów dla dwójki osób lub idealna na rodzinne spotkanie. Możecie również wykorzystać same kotlety z bakłażana jako dodatek do ziemniaczków z buraczkami, gdy najdzie was ochota na “prawdziwy” obiadek w stylu babci. Do garów!
jakieś 1,5 godziny na dużą blachę lazanii
kotlety z bakłażana:
- duży bakłażan
- bułka tarta
- mąka z ciecierzycy (lub pszenna)
- mleko sojowe szklanka
- sol kala namak szczypta
sos pomidorowy
- passata 500ml (lub dwie puszki krojonych pomidorów)
- jedna mała cukinia
- cebula
- łodyga selera naciowego
- oregano łyżeczka(suszone)
- bazylia łyżeczka (suszone)
- czosnek
- oliwa z oliwek
beszamel:
- 100ml oleju rośinnego
- mąka pszenna pięć łyżek
- mleko sojowe
- płatki drożdzowe dwie łyżeczki
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
dodatkowo:
- puszka soczewicy lub 200g ugotowanej
- opakowanie szpinaku
- kilka pomidorków cherry
- wegański parmezan lub ser (opcjonalnie)
- Zaczynamy od zrobienia kotletów z bakłażana, kroimy płaty bakłażana wzdłuż, każdy płat solimy i odkładamy na kawałek ręcznika papierowego w celu odsączenia z nadmiaru wody.
- Przygotowujemy trzy miski, każda takiej wielkości, żeby mieściła płat bakłażana. Do pierwszej wsypujemy mąkę, do drugiej mleko z dodatkiem czarnej soli i łyżeczką mąki, w trzeciej bułkę tartą z solą i pieprzem. Każdy płat bakłażana maczamy po kolei w mące, w mleku i na koniec w bułce tartej. Tak za panierowane kotlety smażymy na patelni z dodatkiem oleju.
- Zabieramy się za sos pomidorowy, rozgrzewamy w garnku trochę oliwy. Kroimy cebule w kostkę a czosnek siekamy, wrzucamy do garnka. Cukinie trzemy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do smażonej cebuli z czosnkiem. Łodygę selera naciowego kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Całość solimy i pieprzymy oraz dodajemy przyprawy – bazylię i oregano. Wlewamy passate i na małym ogniu gotujemy przez 10 minut.
- Żeby zrobić beszamel, bierzemy nieduży garnek i rozgrzewamy w nim na małym ogniu 100ml oleju. Gdy olej jest rozgrzany wsypujemy po jednej łyżeczce mąki i mieszamy rózgą. Po dodaniu pięciu łyżek masa powinna być bardzo gęsta, prawie jak ciasto, w tym momencie zaczynamy dolewać mleko sojowe, na początku szklankę i mieszamy cały czas rózgą. Beszamel powinien być w konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego, jeżeli jest potrzeba dodajemy więcej mleka. Do beszamelu wsypujemy dwie łyżeczki płatków drożdżowych i pół łyżeczki gałki muszkatołowej.
- Ostatnim krokiem jest złożenie całej lazanii. Bierzmy naczynie żaroodporne i na przemian składamy zapiekankę. Przygotowujemy sobie jeszcze soczewice oraz opakowanie szpinaku. Składamy następująco
- Sos pomidorowy
- kotlety z bakłażana
- soczewica
- szpinak
- beszamel
Robimy kilka warstw w zależności od tego jakiego naczynia używamy, należy pamiętać, żeby skończyć na beszamelu, jako górnej warstwie. Na wierzch lazanii możemy położyć kilka pomidorków cherry i posypać wegańskim parmezanem lub serem (opcjonalnie). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200°C góra-dół na 45 minut.
Smacznego! 🌱
Zapraszam do polubienia mojej strony na facebooku Vegusek oraz instagram @vegusekk, żeby być na bieżąco.