Lazania z kotletami z bakłażana

O Boże jakie to dobre, trochę roboty jest, ale warto. Pyszna zapiekanka w stylu lazanii tylko, zamiast płatów makaronu zapiekamy kotlety z bakłażana otulone sosem pomidorowym pod beszamelem 😋. Wystarczy na kilka obiadów dla dwójki osób lub idealna na rodzinne spotkanie. Możecie również wykorzystać same kotlety z bakłażana jako dodatek do ziemniaczków z buraczkami, gdy najdzie was ochota na “prawdziwy” obiadek w stylu babci. Do garów!

jakieś 1,5 godziny na dużą blachę lazanii

kotlety z bakłażana:

  • duży bakłażan
  • bułka tarta
  • mąka z ciecierzycy (lub pszenna)
  • mleko sojowe szklanka
  • sol kala namak szczypta

sos pomidorowy

  • passata 500ml (lub dwie puszki krojonych pomidorów)
  • jedna mała cukinia
  • cebula
  • łodyga selera naciowego
  • oregano łyżeczka(suszone)
  • bazylia łyżeczka (suszone)
  • czosnek
  • oliwa z oliwek

beszamel:

  • 100ml oleju rośinnego
  • mąka pszenna pięć łyżek
  • mleko sojowe
  • płatki drożdzowe dwie łyżeczki
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

dodatkowo:

  • puszka soczewicy lub 200g ugotowanej
  • opakowanie szpinaku
  • kilka pomidorków cherry
  • wegański parmezan lub ser (opcjonalnie)
  1. Zaczynamy od zrobienia kotletów z bakłażana, kroimy płaty bakłażana wzdłuż, każdy płat solimy i odkładamy na kawałek ręcznika papierowego w celu odsączenia z nadmiaru wody.
  2. Przygotowujemy trzy miski, każda takiej wielkości, żeby mieściła płat bakłażana. Do pierwszej wsypujemy mąkę, do drugiej mleko z dodatkiem czarnej soli i łyżeczką mąki, w trzeciej bułkę tartą z solą i pieprzem. Każdy płat bakłażana maczamy po kolei w mące, w mleku i na koniec w bułce tartej. Tak za panierowane kotlety smażymy na patelni z dodatkiem oleju.
  3. Zabieramy się za sos pomidorowy, rozgrzewamy w garnku trochę oliwy. Kroimy cebule w kostkę a czosnek siekamy, wrzucamy do garnka. Cukinie trzemy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do smażonej cebuli z czosnkiem. Łodygę selera naciowego kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Całość solimy i pieprzymy oraz dodajemy przyprawy – bazylię i oregano. Wlewamy passate i na małym ogniu gotujemy przez 10 minut.
  4. Żeby zrobić beszamel, bierzemy nieduży garnek i rozgrzewamy w nim na małym ogniu 100ml oleju. Gdy olej jest rozgrzany wsypujemy po jednej łyżeczce mąki i mieszamy rózgą. Po dodaniu pięciu łyżek masa powinna być bardzo gęsta, prawie jak ciasto, w tym momencie zaczynamy dolewać mleko sojowe, na początku szklankę i mieszamy cały czas rózgą. Beszamel powinien być w konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego, jeżeli jest potrzeba dodajemy więcej mleka. Do beszamelu wsypujemy dwie łyżeczki płatków drożdżowych i pół łyżeczki gałki muszkatołowej.
  5. Ostatnim krokiem jest złożenie całej lazanii. Bierzmy naczynie żaroodporne i na przemian składamy zapiekankę. Przygotowujemy sobie jeszcze soczewice oraz opakowanie szpinaku. Składamy następująco
  • Sos pomidorowy
  • kotlety z bakłażana
  • soczewica
  • szpinak
  • beszamel

Robimy kilka warstw w zależności od tego jakiego naczynia używamy, należy pamiętać, żeby skończyć na beszamelu, jako górnej warstwie. Na wierzch lazanii możemy położyć kilka pomidorków cherry i posypać wegańskim parmezanem lub serem (opcjonalnie). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200°C góra-dół na 45 minut.

Smacznego! 🌱

Zapraszam do polubienia mojej strony na facebooku Vegusek oraz instagram @vegusekk, żeby być na bieżąco.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *