Przejdź do treści

Wegański krupnik ekspresowy z kaszą jęczmienną.

  • Zupy

Klasyk polskiej kuchni czyli krupnik w wersji roślinnej. Z ziemniakami, suszonymi grzybami i kaszą jęczmienną.

Zup ciąg dalszy, tym razem kolej na krupniczek. Od kiedy pamiętam, u mnie w domu pojawiał się dosyć często. Pewnie dlatego teraz często do niego chętnie wracam. Kasza sprawia, że jest gęsty i bardzo pożywny. Ekspresowy, bo gotowany na szybkim wywarze z krojonej włoszczyzny, suszonych grzybów i przypraw. Spróbujcie!

45 minut na 3 litry zupki.

Krupnik:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 4 ziemniaki
  • pół szklanki kaszy jęczmiennej
  • cebula
  • ½ pora
  • garść suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • olej roślinny
  • sól, pieprz

  1. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w kostkę. Rozgrzewamy 2 łyżki oleju roślinnego w minimum 3 litrowym garnku. Cebule wrzucamy do garnka.
  2. Pora kroimy w poprzek w talarki, dorzucamy smażenia razem z cebulą. Do garnka dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i suszone grzyby. Całość mieszamy i smażymy.
  3. Obieramy i kroimy w kostkę pietruszkę i selera. Marchew również obieramy i kroimy w talarki. Warzywa wrzucamy do smażenia do garnka. Solimy łyżeczką soli, pieprzymy do smaku. Smażymy przez ok. 5 minut.
  4. Do garnka wlewamy 2 litry wody, ustawiamy na duży ogień i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut do uzyskania szybkiego wywaru.
  5. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w większą kostkę. Dodajemy do zupki.
  6. Wsypujemy kaszę jęczmienna do zupy, zmniejszamy ogień. Mieszamy i gotujemy, aż kasza będzie miękka i zagęści zupkę.
  7. Na koniec dodajemy sos sojowy i posiekaną natkę pietruszki.

Smacznego! 🌱

👇🏻 Zapraszam na moje media społecznościowe. 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *