Wegańskie krokiety to must-eat na wigilijnym stole, idealne połączenie z klarownym barszczem.
Zakwas na barszcz wstawiony, pora pomyśleć co by tu do niego zrobić. Krokiety są rozwiązaniem idealnym, cieplutkie, chrupiące i bardzoo świąteczne. Farsz zrobiony z kiszonej kapusty, pieczarek, suszonych grzybów oraz cebulki idealnie wypełnia naleśniczki smakiem. Uzbrójcie sie w cierpliwość oraz poczujcie klimat świątecznego gotowania, a nawet nie zauważycie kiedy będą gotowe! 😜
Krokiety pochodzą z kuchni francuskiej, od słowa croquer czyli chrupać. W XVIII wieku nadworny kucharz króla François Massialot przygotował krokiety z mięsa, trufli i szpiku kostnego, które obtoczył w bułce i usmażył w głębokim tłuszczu. Od tego momenty szał krokietowy ogarnał cały świat i pewnie w kuchni na całym świecie znajdziemy odpowiedniki krokietów. W Korei goroke – krokiety z noodlami z warzywami bądź kimchi. Japońskie korokke z przeróżnymi wariacjami. Włoskie arancini, możnaby podciągnąc pod krokiety i oczywiście nasze Polskie krokiety z kiszoną kapustą.

Myślę, że w 1½ godziny się wyrobicie, proporcje na 6 krokietów.
Naleśniki:
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mleka roślinnego (nie słodzonego)
- ½ szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- szczypta soli i cukru
Farsz i krokiety:
- 500g kapusty kiszonej
- 250g pieczarek
- dwie średnie cebule
- mała garść suszonych grzybów (namoczonych wcześniej)
- 2 marchewki
- dwa ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- mąka pszenna
- mleko roślinne (najlepiej nie słodzone)
- sól kala namak (czarna sól, opcjonalnie)
- bułka tarta
- sól, pieprz, olej do smażenia
- Musimy zacząc od zrobienia naleśników. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce, najlepiej rózgą co zagwarantuje nam brak grudek.
- Ciasto powinno mieć dość mocno lejącą konsystencję, naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną oleju.
- Robienie farszu zaczynamy od przysmażenia w średnim garnku cebuli pokrojonej w kostkę razem ze startym czosnkiem oraz liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Do smażenia dodajemy startę na grubych oczkach pieczarki (nie ma co bawić się w krojenie ich). Wczęsniej namoczone suszone grzyby, odsączamy z wody, siekamy i dodajemy do garnka. Solimy, pieprzymy i mieszamy okazjonalnie, raczej rzadziej niż częściej.
- Do garnka dodajemy startą na małych oczkach marchewkę, chwilę smażymy po czym dodajemy sos sojowy i przesiekaną kapustę kiszoną. Mieszamy i przykrywamy całość i dusimy ok. 20 minut. Po tym czasie odstawiamy na bok do ostudzenia.
- Przygotowujemy trzy pojeminiki na panierowanie. Jeden z mąką, drugi z mlekiem roślinnym (można do mleka dodać czarną sól, co zastąpi nam jajo z oryginalnej panierki), trzeci z bułką tartą z solą i pieprzem.
- Naleśniczki faszerujemy ok. dwiema łyżkami farszu i zamykamy jak burito. Farsz układamy na środku, po czym zamykamy z dwóch stron i rolujemy. Po czym krokiety obtaczamy w każdym pojemniku – najpierw mąka, potem mleko i na końcu bułka tarta.
- Smażymy w dużej ilości oleju, do złotego koloru. Gotowe!


Smacznego! 🌱
👇🏻 Zapraszam na moje media społecznościowe. 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Wegańskie pierogi ruskieWegańskie pierogi ruskie z tofu – jak zrobić klasykę w… Dowiedz się więcej »Wegańskie pierogi ruskie
- Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.Kremowy makaron w sosie jak serowym z dodatkiem dyni Hokkaido… Dowiedz się więcej »Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.