Jak zrobić kiełki fasoli mung w domu? Wystarczy tylko słoik, nasiona, gaza i woda. Świeże kiełki do Twojej ulubionej szamki gotowe!
Już nie potrzebujecie kupować kiełkownicy, która jest dość spora, plastikowa i zawsze gdy robiłem w niej kiełki to zanim je zjadłem, były już zepsute. Tak naprawdę, każdy rodzaj kiełków nadaje się do wyhodowania w słoiku. Ja najczęściej robie właśnie kiełki fasoli mung, ponieważ najbardziej je lubię i pasują do azjatyckiego jedzonka, które rutynowo gości w mojej kuchni.
Kiełki fasoli mung to młode pędy fasoli złotej, z rodziny bobowatych, naturalnie występującej w Chinach, są one bardzo zdrowym składnikiem naszej diety. Bogate w witaminę C, żelazo, miedź, cynk, witaminy z grupy B. Oprócz tego są bardzo niskokaloryczne, spowalniają starzenie się organizmu przez zawiązki zawierające antyoksydanty, ponad to wspomagają go w procesach oczyszczania i detoksykacji.
źródło: ekologia.pl
TL;DR jak zrobić kiełki, krok po kroku
Potrzebujemy słoik, najlepiej duży, taki który ma 900ml pojemności, oraz około 50g nasion kiełków. Jeżeli używacie mniejszego, zmniejszcie ilość nasion. Przed wystartowaniem z produkcją najlepiej sparzcie słoik, żeby pozbyć się wszystkich niechcianych drobnoustrojów, które mogłyby przyczynić się do zepsucia kiełków. Wystarczy go przelać wrzątkiem lub umyć w zmywarce.
🖤 Nasiona zalewamy wodą i zostawiamy na 8 godzin, ja najczęściej zostawiam je na noc.
🖤 Po tym czasie, na słoik zakładamy kawałek gazy i mocujemy przy pomocy gumki recepturki. Wodę z moczenia kiełków wylewamy przez gazę i nalewamy nowej świeżej, którą płuczemy kiełki i ponownie wylewamy.
🖤 Słoik stawiamy do góry dnem, najlepiej na drugim pustym słoiku, tak, żeby nadmiar wody mógł swobodnie ściekać. Kiełki musimy płukać świeżą wodą dwa razy w ciągu dnia, najlepiej rano i wieczorem. Już drugiego dnia od namoczenia kiełków pojawiają się pierwsze korzonki.
🖤 Już po 3 dniach kiełki będą spore i idealne do jedzenia, spokojnie możecie je trzymać dłużej, żeby urosły większe. Po 5 dniach przekładamy do zamykanego pudełka chowamy do lodówki i cieszymy się świeżymi kiełkami.
Smacznego! 🌱
Przepisy, w których kiełki będą idealnym dodatkiem:
👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie posty!
- Wegańskie pierogi ruskieWegańskie pierogi ruskie z tofu – jak zrobić klasykę w… Dowiedz się więcej »Wegańskie pierogi ruskie
- Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.Kremowy makaron w sosie jak serowym z dodatkiem dyni Hokkaido… Dowiedz się więcej »Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.