Przejdź do treści

Jak wyhodować kiełki w słoiku.

Jak zrobić kiełki fasoli mung w domu? Wystarczy tylko słoik, nasiona, gaza i woda. Świeże kiełki do Twojej ulubionej szamki gotowe!

Już nie potrzebujecie kupować kiełkownicy, która jest dość spora, plastikowa i zawsze gdy robiłem w niej kiełki to zanim je zjadłem, były już zepsute. Tak naprawdę, każdy rodzaj kiełków nadaje się do wyhodowania w słoiku. Ja najczęściej robie właśnie kiełki fasoli mung, ponieważ najbardziej je lubię i pasują do azjatyckiego jedzonka, które rutynowo gości w mojej kuchni.

Kiełki fasoli mung to młode pędy fasoli złotej, z rodziny bobowatych, naturalnie występującej w Chinach, są one bardzo zdrowym składnikiem naszej diety. Bogate w witaminę C, żelazo, miedź, cynk, witaminy z grupy B. Oprócz tego są bardzo niskokaloryczne, spowalniają starzenie się organizmu przez zawiązki zawierające antyoksydanty, ponad to wspomagają go w procesach oczyszczania i detoksykacji.

źródło: ekologia.pl

TL;DR jak zrobić kiełki, krok po kroku

Potrzebujemy słoik, najlepiej duży, taki który ma 900ml pojemności, oraz około 50g nasion kiełków. Jeżeli używacie mniejszego, zmniejszcie ilość nasion. Przed wystartowaniem z produkcją najlepiej sparzcie słoik, żeby pozbyć się wszystkich niechcianych drobnoustrojów, które mogłyby przyczynić się do zepsucia kiełków. Wystarczy go przelać wrzątkiem lub umyć w zmywarce.

🖤 Nasiona zalewamy wodą i zostawiamy na 8 godzin, ja najczęściej zostawiam je na noc.

🖤 Po tym czasie, na słoik zakładamy kawałek gazy i mocujemy przy pomocy gumki recepturki. Wodę z moczenia kiełków wylewamy przez gazę i nalewamy nowej świeżej, którą płuczemy kiełki i ponownie wylewamy.

🖤 Słoik stawiamy do góry dnem, najlepiej na drugim pustym słoiku, tak, żeby nadmiar wody mógł swobodnie ściekać. Kiełki musimy płukać świeżą wodą dwa razy w ciągu dnia, najlepiej rano i wieczorem. Już drugiego dnia od namoczenia kiełków pojawiają się pierwsze korzonki.

🖤 Już po 3 dniach kiełki będą spore i idealne do jedzenia, spokojnie możecie je trzymać dłużej, żeby urosły większe. Po 5 dniach przekładamy do zamykanego pudełka chowamy do lodówki i cieszymy się świeżymi kiełkami.

Smacznego! 🌱


Przepisy, w których kiełki będą idealnym dodatkiem:

Bun dau hu – wietnamska sałatka z tofu, makaronem ryżowym i ziołami.
Bun dau hu – wietnamska sałatka z tofu, makaronem ryżowym i ziołami.
Wietnamskie hot dogi – banh mi z tofu.

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie posty!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *