Kasza gryczana z kurkami podana na carpaccio z buraka
Zawsze lubiłem połączenie kaszy gryczanej z burakami, te dwa smaki łączą się dla mnie idealnie. Gdy do kaszy dodamy jeszcze suszonego pomidora, kiszonego ogórka i smażone kurki, wszystko polejemy musztardowym winegretem, mamy mistrzostwo świata. Carpaccio z kuchni włoskiej to surowe mięso pokrojone tak cienko, że prześwituje, ja użyłem kolorowych buraków, które w czasie jak przygotowujemy to danie, lekko się marynują w soku z cytryny, soli i świeżym tymianku. Wygląda tak samo apetycznie jak smakuje. 😍 Oczywiście jeżeli rozłączymy carpaccio od kaszy, oba mogą też funkcjonować jako osobne dania.
3 porcje i około 45 minut przygotowania.
Carpaccio:
- trzy buraki (użyłem kolorowych, jednak z normalnych, będzie tak samo dobre)
- sok z jednej cytryny
- oliwa trzy łyżki
- sól, pieprz
- świeży tymianek (w ostateczności suszony)
Kasza:
- 200g kaszy gryczanej palonej
- liść laurowy
- ziele angielskie
- trzy kiszone ogórki
- sześć suszonych pomidorów
- cebula, najlepiej z dymki lub młoda.
- 200g kurek (można zamienić pieczarkami)
Sosik:
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz
- łyżeczka musztardy najlepiej typu dijon
- 150ml oliwy
- Buraki, myjemy i obieramy. Trzeba je jak najcieniej pokroić w plastry. Jeżeli pod ręką macie mandolinę, najlepiej z niej skorzystać. Pokrojonego buraka przekładamy do pojemnika/miski. Wlewamy sok z cytryny, oliwę, wsypujemy sól, pieprz oraz świeże listki tymianku obrane z łodyżek. Mieszamy i odstawiamy do marynowania.
- Kasze gryczaną płuczemy pod wodą, przekładamy do garnka i zalewamy taką samą ilością wody. Do gotowania kaszy wrzucamy po listku laurowym, kulce ziela angielskiego i pół łyżeczki soli. Jak idealnie ugotować kaszę na dole*.
- Ugotowaną kaszę odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy cebule, suszone pomidorki i kiszone ogórki w drobną kostkę. Mieszamy z kaszą.
- Kurki w całości smażymy na rozgrzanej łyżce oleju i oliwy. Nie mieszamy kurek zbyt często, dajemy im czas na każdej stronię, żeby się zarumieniły. Przekładamy na kawałek ręcznika papierowego, w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
- Sosik. Do większej miski wyciskamy sok z połówki cytryny, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, musztardę i mieszamy rózgą. Do miski zaczynamy wlewać małym strumieniem oliwę, cały czas mieszając, żeby całość się zemulgowała na ładny winegret.
- Wystarczy już tylko wszystko wyłożyć na talerze. Buraki rozkładamy równomiernie na całym talerzu, następnie dodajemy kilka łyżek kaszy z dodatkami, na wierzch kaszy smażone kurki. Wszystko polewamy winegretem, wykończyć całość można kilkoma listkami natki pietruszki.
Smacznego! 🌱
*Żeby idealnie ugotować kaszę, trzeba zalać ją taka samą ilością wody plus odrobinę 😜. Wstawić na duży ogień zagotować z odrobiną soli, gdy się zacznie gotować przykryć, wrzucić na mały ogień. Po 10 minutach odstawić na bok, nie mieszamy ani nie odkrywamy podczas gotowania. Kasza wychodzi idealnie ugotowana i sypka.