Przejdź do treści

Kasza gryczana z kurkami podana na carpaccio z buraka

Zawsze lubiłem połączenie kaszy gryczanej z burakami, te dwa smaki łączą się dla mnie idealnie. Gdy do kaszy dodamy jeszcze suszonego pomidora, kiszonego ogórka i smażone kurki, wszystko polejemy musztardowym winegretem, mamy mistrzostwo świata. Carpaccio z kuchni włoskiej to surowe mięso pokrojone tak cienko, że prześwituje, ja użyłem kolorowych buraków, które w czasie jak przygotowujemy to danie, lekko się marynują w soku z cytryny, soli i świeżym tymianku. Wygląda tak samo apetycznie jak smakuje. 😍 Oczywiście jeżeli rozłączymy carpaccio od kaszy, oba mogą też funkcjonować jako osobne dania.

3 porcje i około 45 minut przygotowania.

Carpaccio:

  • trzy buraki (użyłem kolorowych, jednak z normalnych, będzie tak samo dobre)
  • sok z jednej cytryny
  • oliwa trzy łyżki
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek (w ostateczności suszony)

Kasza:

  • 200g kaszy gryczanej palonej
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • trzy kiszone ogórki
  • sześć suszonych pomidorów
  • cebula, najlepiej z dymki lub młoda.
  • 200g kurek (można zamienić pieczarkami)

Sosik:

  • sok z połówki cytryny
  • sól, pieprz
  • łyżeczka musztardy najlepiej typu dijon
  • 150ml oliwy
  1. Buraki, myjemy i obieramy. Trzeba je jak najcieniej pokroić w plastry. Jeżeli pod ręką macie mandolinę, najlepiej z niej skorzystać. Pokrojonego buraka przekładamy do pojemnika/miski. Wlewamy sok z cytryny, oliwę, wsypujemy sól, pieprz oraz świeże listki tymianku obrane z łodyżek. Mieszamy i odstawiamy do marynowania.
  2. Kasze gryczaną płuczemy pod wodą, przekładamy do garnka i zalewamy taką samą ilością wody. Do gotowania kaszy wrzucamy po listku laurowym, kulce ziela angielskiego i pół łyżeczki soli. Jak idealnie ugotować kaszę na dole*.
  3. Ugotowaną kaszę odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy cebule, suszone pomidorki i kiszone ogórki w drobną kostkę. Mieszamy z kaszą.
  4. Kurki w całości smażymy na rozgrzanej łyżce oleju i oliwy. Nie mieszamy kurek zbyt często, dajemy im czas na każdej stronię, żeby się zarumieniły. Przekładamy na kawałek ręcznika papierowego, w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
  5. Sosik. Do większej miski wyciskamy sok z połówki cytryny, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, musztardę i mieszamy rózgą. Do miski zaczynamy wlewać małym strumieniem oliwę, cały czas mieszając, żeby całość się zemulgowała na ładny winegret.
  6. Wystarczy już tylko wszystko wyłożyć na talerze. Buraki rozkładamy równomiernie na całym talerzu, następnie dodajemy kilka łyżek kaszy z dodatkami, na wierzch kaszy smażone kurki. Wszystko polewamy winegretem, wykończyć całość można kilkoma listkami natki pietruszki.

Smacznego! 🌱





*Żeby idealnie ugotować kaszę, trzeba zalać ją taka samą ilością wody plus odrobinę 😜. Wstawić na duży ogień zagotować z odrobiną soli, gdy się zacznie gotować przykryć, wrzucić na mały ogień. Po 10 minutach odstawić na bok, nie mieszamy ani nie odkrywamy podczas gotowania. Kasza wychodzi idealnie ugotowana i sypka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *