Hawajska lazania z d偶alepeno. 馃尪

Pizze hawajsk膮 zna ka偶dy, a pr贸bowali艣cie kiedy艣 lazanii hawanese? Z ananasem, czerwon膮 cebulk膮, papryk膮, serem z ziemiak贸w i jalapeno.

Hawajska dzieli spo艂ecze艅stwo prawie tak samo jak ***** ***, ma swoich zwolennik贸w i oponent贸w. Mi nie przeszkadza ananas na pizzy, dlatego te偶 pomy艣la艂em dlaczego nie lazania? Mia艂em akurat otwart膮 puszk臋 ananasa, przyprawion膮 passat臋 z weekendowej picki, trzeba by艂o co艣 pokombinowa膰.
Lazania przez ser ziemniaczany z dodatkiem mas艂a pi臋knie si臋 zapieka, jest ostra, pomidorowa, a zapach hawajskiej roznosi si臋 po ca艂ym domu.

Pizza hawajska tak naprawd臋 nie jest hawajska, a t膮 lazanie ja sobie tak nazwa艂em. Swoj膮 nazw臋 zawdzi臋cza puszcze ananasa, kt贸ra na etykiecie mia艂a napis hawaiian pineapple.

Przyrz膮dzi艂 ja po raz pierwszy Sam Panopoulos, grecki kucharz, kt贸ry wyemigrowa艂 do Kanady i tam w 1962r. po raz pierwszy wypiek艂 dzisiejsz膮 ko艣膰 niezgody w postaci placka z ananasem. Prawdopodobnie zrobi艂 to przez swoje do艣wiadczenie w chi艅skiej kuchni, kt贸ra 艂膮czy smaki s艂ono-s艂odkie.

Zanim ugotuj膮 si臋 p艂aty lazanii, zanim ona si臋 upiecze, trzeba liczy膰 ponad godzin臋 na spore naczynie 偶aroodporne.

Lazaniia hawajska:

  • 9 p艂at贸w lazanii
  • kg. ziemniak贸w (偶贸艂te wskazane)
  • dwie ma艂e cebulki czerwone
  • papryki czerwonej
  • puszka pomidor贸w krojonych lub 500ml. passaty pomidorowej
  • oregano
  • 2 z膮bki czosnku
  • puszka ananasa
  • 3 艂y偶ki p艂atk贸w dro偶d偶owych
  • 艂y偶ka mas艂a ro艣linnego (flora np.)
  • jalapeno konserwowe
  • 陆 puszki kukurydzy
  • pomidor (na wyko艅czenie g贸rnej warstwy)
  • s贸l, pieprz, oliwa

Lazania hawajska krok po kroku:

  1. Zaczynamy od gotowania p艂at贸w lazanii, w du偶ym garnku zagotowujemy spor膮 ilo艣膰 osolonej wody. P艂aty delikatnie mieszamy, 偶eby si臋 nie sklei艂y. Gotujemy tyle ile czasu podpowiada nam opakowanie. Po wyj臋ciu przelewamy zimn膮 wod膮.
  2. Obieramy i gotujemy ziemniaki, gdy b臋d膮 mi臋kkie odcedzamy. P贸ki s膮 gor膮ce, dodajemy 艂y偶eczk臋 soli, p艂atki dro偶d偶owe i mas艂o. Blendujemy, ziemniaki powinny si臋 zamieni膰 w co艣 co przypomina roztopiony ser. Mo偶na doda膰 odrobin臋 kurkumy dla 偶贸艂tego koloru.
  3. Przygotowujemy sos pomidorowy, w garnku grzejemy pomidory z puszki lub passate. Dodajemy s贸l, pieprz, oregano i starty czosnek. Wystarczy 5 minut od zagotowania si臋 pomidork贸w.
  4. Cebulk臋 kroimy w pi贸rka, papryk臋 na mniejsze kawa艂ki. Ananasa odcedzamy z zalewy, tak samo jak i kukurydz臋.
  5. Sk艂adamy lazanie. Naczynie 偶aroodporne smarujemy oliw膮 i k艂adziemy trzy pierwsze p艂aty lazanii. Wylewamy 陆 sera ziemniaczanego oraz k艂adziemy tyle d偶alapeno ile wytrzymaj膮 nasze kubki smakowe. Przykrywamy kolejnymi 3 p艂atami, na nie wylewamy 戮 sosu pomidorowego i k艂adziemy 陆 papryki i 陆 cebulki. Przykrywamy kolejnymi 3 p艂atami. Teraz ananas, kukurydza, pozosta艂a papryka, cebulk膮, sos pomidorowy i ser ziemniaczany. Wierzch mo偶ecie udekorowa膰 plastrami pomidora, kawa艂kami jalapeno oraz posypa膰 oregano. Pieczemy w 200掳C (g贸ra-d贸艂) przez 45 minut.



Smacznego! 馃尡


S艂odko-s艂one inspiracj臋:

Tofu w sosie s艂odko kwa艣nym. 馃崓
Cola teriyaki tofu z domowymi frytkami BBQ curry. 
Curry Laksa 鈥 Ramen Po艂udniowo-Wschodniej Azji. 馃挍

馃憞馃徎 Zapraszam na moje socjale 馃憞馃徎


Sprawd藕 moje ostatnie przepisy!

3 my艣li na “Hawajska lazania z d偶alepeno. 馃尪”

  1. Niestety ten przepis to niewypa艂 :/ Lasagna w og贸le nie przypomina prawdziwej lasagni w smaku czy strukturze. G艂贸wnie jemy ziemniaki z makaronem bo pozosta艂e smaki si臋 nie przebijaj膮 za bardzo. Od czasu do czasu zapiecze nas podniebienie od papryczek. Straszna szkoda, bo sama idea tej lasagni wydaje si臋 smaczna.

    To drugi przepis z tej strony jaki zrobi艂am i niestety ten to straszne rozczarowanie.

    1. Nie ka偶demu musi wszystko smakowa膰, dla mnie by艂a spoko. Dzi臋ki za konstruktywny komentarz, mam nadziej臋, 偶e do 3 razy sztuka i nast臋pny b臋dzie strza艂em w dziesi膮tk臋!

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *