Chyba jestem miłośnikiem zup. Zawsze gdy myślę co by tu ugotować czy zjeść na początku pojawiają się pomysły na zupki. Ta grochóweczka jest bajecznie prosta a smakiem dorównuje tej wojskowej z kuchni polowej 😛. Smażone wędzone tofu dodaje jej wędzonego posmaku, możecie się zdziwić, że nie ma w niej mięsa. Jest gęsta, pożywna i pełna smaku. Idealna na jesienne rozgrzanie. Klasyka polskiej kuchni w wegańskim wydaniu!
Godzina gotowaniu na duży garnek zupy ok. 3 litry
Grochówka:
- 300g. grochu łupanego, suchego
- kostka tofu wędzonego
- pół dużego selera
- trzy marchewki
- dwie pietruszki
- duża cebula
- dwa ząbki czosnku
- pięć ziemniaków
- sześć kulek ziela angielskiego
- cztery liście laurowe
- pięć łyżek oleju
- pieprz, sól
- łyżka majeranku suszonego
- 2,5 litra wody
Grochówka krok po kroku:
- Zaczynamy od namoczenia grochu, zalewamy go wodą, conajmniej dwa razy objętością grochu i odstawiamy na bok. W czasie gdy będziemy przygotowywać wywar groch się namoczy.
- Rozgrzewamy olej na dnie dużego garnka. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. Wrzucamy na rozgrzany olej i dodajemy liście laurowe i kulki ziela angielskiego.
- Obieramy i kroimy – marchew, seler oraz pietruszkę w większą kostkę. Gdy cebula będzie podsmażona dodajemy do garnka. Wsypujemy łyżeczkę soli, mieszamy i smażymy dalej.
- Po około 10 minutach smażenia wlewamy do garnka wodę, nastawiamy na duży ogień i gotujemy szybki wywar z warzyw.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę podobną do marchewki i reszty warzyw w zupie. Dorzucamy do garnka.
- Namoczony groch, wlewamy do zupy razem z wodą, w której się moczył. Ustawiamy mały gaz, żeby zupka się spokojnie gotowała, raz na jakiś czas mieszamy. Dodajemy łyżeczkę soli.
- Gdy zupa się gotuję, rozgrzewamy olej na patelni. Kroimy w kostkę tofu wędzone. Smażymy na patelni, do momentu gdy tofu będzie mocno chrupiące i przyrumienione.
- Tofu dodajemy do zupy, razem z olejem, w którym się smażyło. Do zupy wsypujemy majeranek i pieprz. Zupa jest gotowa gdy groch będzie miękki. Gdy wyda nam się za gęsta, możemy dodać więcej wody. Gotowe!
Smacznego! 🌱




👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻
Zupy, które mogą Cię zainteresować:
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Wegańskie pierogi ruskieWegańskie pierogi ruskie z tofu – jak zrobić klasykę w… Dowiedz się więcej »Wegańskie pierogi ruskie
- Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.Kremowy makaron w sosie jak serowym z dodatkiem dyni Hokkaido… Dowiedz się więcej »Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.