Wegańska grochówka z wędzonym tofu.

  • Zupy

Chyba jestem miłośnikiem zup. Zawsze gdy myślę co by tu ugotować czy zjeść na początku pojawiają się pomysły na zupki. Ta grochóweczka jest bajecznie prosta a smakiem dorównuje tej wojskowej z kuchni polowej 😛. Smażone wędzone tofu dodaje jej wędzonego posmaku, możecie się zdziwić, że nie ma w niej mięsa. Jest gęsta, pożywna i pełna smaku. Idealna na jesienne rozgrzanie. Klasyka polskiej kuchni w wegańskim wydaniu!

Godzina gotowaniu na duży garnek zupy ok. 3 litry

Grochówka:

  • 300g. grochu łupanego, suchego
  • kostka tofu wędzonego
  • pół dużego selera
  • trzy marchewki
  • dwie pietruszki
  • duża cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • pięć ziemniaków
  • sześć kulek ziela angielskiego
  • cztery liście laurowe
  • pięć łyżek oleju
  • pieprz, sól
  • łyżka majeranku suszonego
  • 2,5 litra wody

Grochówka krok po kroku:

  1. Zaczynamy od namoczenia grochu, zalewamy go wodą, conajmniej dwa razy objętością grochu i odstawiamy na bok. W czasie gdy będziemy przygotowywać wywar groch się namoczy.
  2. Rozgrzewamy olej na dnie dużego garnka. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. Wrzucamy na rozgrzany olej i dodajemy liście laurowe i kulki ziela angielskiego.
  3. Obieramy i kroimy – marchew, seler oraz pietruszkę w większą kostkę. Gdy cebula będzie podsmażona dodajemy do garnka. Wsypujemy łyżeczkę soli, mieszamy i smażymy dalej.
  4. Po około 10 minutach smażenia wlewamy do garnka wodę, nastawiamy na duży ogień i gotujemy szybki wywar z warzyw.
  5. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę podobną do marchewki i reszty warzyw w zupie. Dorzucamy do garnka.
  6. Namoczony groch, wlewamy do zupy razem z wodą, w której się moczył. Ustawiamy mały gaz, żeby zupka się spokojnie gotowała, raz na jakiś czas mieszamy. Dodajemy łyżeczkę soli.
  7. Gdy zupa się gotuję, rozgrzewamy olej na patelni. Kroimy w kostkę tofu wędzone. Smażymy na patelni, do momentu gdy tofu będzie mocno chrupiące i przyrumienione.
  8. Tofu dodajemy do zupy, razem z olejem, w którym się smażyło. Do zupy wsypujemy majeranek i pieprz. Zupa jest gotowa gdy groch będzie miękki. Gdy wyda nam się za gęsta, możemy dodać więcej wody. Gotowe!

Smacznego! 🌱

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻

Zupy, które mogą Cię zainteresować:

Wegański krupnik ekspresowy z kaszą jęczmienną.
Kapuśniak pomidorowy z wędzonym tofu.
Wegański rosół z pieczonych jarzyn.


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *