Gołąbki z młodej kapusty i całych młodych ziemniaków.

Niczym młode ziemniaczki z młodą kapustką, tylko w formie gołąbków, w sosie pomidorowym, możecie się zdziwić, ale to działa!

Bardzo sezonowa propozycja na obiad, nie wiem jak to na to wpadłem, ale idąc tropem ziemniaków zawijanych w sreberka do pieczenia w żarze, doszedłem do całych młodych ziemniaków zawijanych w liście młodej kapusty, do tego do środka koperek, sól i odrobina masełka. Wszystko gotowane w bulionie, z którego następnie robimy sos pomidorowy, a wykończone okrasą ze skwarków z cebuli.

Jest to też bardzo szybki przepis, ponieważ nie robimy farszu, jedynie szorujemy ziemniaczki, które lądują w kapuście, najdłużej zajmuje gotowanie gołąbków.

Proporcję na ok, 10 gołąbków, zależy jak dużą kapustę kupicie. Godzina gotowania.

Gołąbki z młodych ziemniaków:

  • główka dużej młodej kapusty
  • 10 średnich młodych ziemniaków
  • pęczek koperku
  • masełko wegańskie (opcjonalnie)
  • bulion lub kostka
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • cebula do skwarków (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, oliwa

Gołąbki z młodych ziemniaków krok po kroku.

  1. Z kapusty odrywamy zewnętrzne liście. Musimy ją sparzyć we wrzątku, żeby liście łatwo odchodziły. Wystarczy w dużym garnku zagotować wodę, i partiami zanurzać na chwilę kapustę, następnie wyjmować i odrywać liście, aż do “obrania” całej. Żeby sobie ułatwić na początku możecie wyciąć głąb.
  2. Ziemniaki szorujemy dokładnie, nie obieramy.
  3. Zawijamy ziemniaki w liście kapusty, układamy ziemniaka na liściu, zawijamy boki kapusty, następnie rolujemy ziemniaka w kapuście, tak, żeby był cały zawinięty i ściśnięty. Do środku dajcie jeszcze koperek, masełko, sol i pieprz.
  4. W dużym garnku, układamy kilka liści kapusty na dnie, następnie układamy gołąbki zwięźle. Na wierzch również dajemy kilka liści kapusty. Zalewamy bulionem, lub wodą (z kostką warzywną) do zakrycia gołąbków. Solimy i wlewamy chlust oliwy.
  5. Gotujemy gołąbki mniej więcej 30 minut od zagotowania. Gdy będą gotowe, delikatnie je wyjmujemy, do bulionu z gotowania dodajemy przecier pomidorowy, oraz mąkę do zagęszczenia sosu. Wkładamy gołąbki z powrotem do garnka.
  6. Gołąbki będą smakować jeszcze lepiej, gdy okrasicie je skwarkami z cebulki. Wystarczy na małym ogniu smażyć cebulę pokroją w kostkę, z odrobiną soli, do brązowego koloru.

Smacznego! 🌱


Więcej wiosennych inspiracji:

Tradycyjny wiosenny chłodnik wegański z botwinki.
Zielone szparagi z wegańskim sosem holenderskim plus zasmażana młoda kapusta.
Ostre pesto z liści rzodkiewki zero-waste + propozycja na penne z zielonymi warzywami.

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *