Niczym młode ziemniaczki z młodą kapustką, tylko w formie gołąbków, w sosie pomidorowym, możecie się zdziwić, ale to działa!
Bardzo sezonowa propozycja na obiad, nie wiem jak to na to wpadłem, ale idąc tropem ziemniaków zawijanych w sreberka do pieczenia w żarze, doszedłem do całych młodych ziemniaków zawijanych w liście młodej kapusty, do tego do środka koperek, sól i odrobina masełka. Wszystko gotowane w bulionie, z którego następnie robimy sos pomidorowy, a wykończone okrasą ze skwarków z cebuli.
Jest to też bardzo szybki przepis, ponieważ nie robimy farszu, jedynie szorujemy ziemniaczki, które lądują w kapuście, najdłużej zajmuje gotowanie gołąbków.
Proporcję na ok, 10 gołąbków, zależy jak dużą kapustę kupicie. Godzina gotowania.
Gołąbki z młodych ziemniaków:
- główka dużej młodej kapusty
- 10 średnich młodych ziemniaków
- pęczek koperku
- masełko wegańskie (opcjonalnie)
- bulion lub kostka
- słoiczek przecieru pomidorowego
- mąka do zagęszczenia sosu
- cebula do skwarków (opcjonalnie)
- sól, pieprz, oliwa
Gołąbki z młodych ziemniaków krok po kroku.
- Z kapusty odrywamy zewnętrzne liście. Musimy ją sparzyć we wrzątku, żeby liście łatwo odchodziły. Wystarczy w dużym garnku zagotować wodę, i partiami zanurzać na chwilę kapustę, następnie wyjmować i odrywać liście, aż do “obrania” całej. Żeby sobie ułatwić na początku możecie wyciąć głąb.
- Ziemniaki szorujemy dokładnie, nie obieramy.
- Zawijamy ziemniaki w liście kapusty, układamy ziemniaka na liściu, zawijamy boki kapusty, następnie rolujemy ziemniaka w kapuście, tak, żeby był cały zawinięty i ściśnięty. Do środku dajcie jeszcze koperek, masełko, sol i pieprz.
- W dużym garnku, układamy kilka liści kapusty na dnie, następnie układamy gołąbki zwięźle. Na wierzch również dajemy kilka liści kapusty. Zalewamy bulionem, lub wodą (z kostką warzywną) do zakrycia gołąbków. Solimy i wlewamy chlust oliwy.
- Gotujemy gołąbki mniej więcej 30 minut od zagotowania. Gdy będą gotowe, delikatnie je wyjmujemy, do bulionu z gotowania dodajemy przecier pomidorowy, oraz mąkę do zagęszczenia sosu. Wkładamy gołąbki z powrotem do garnka.
- Gołąbki będą smakować jeszcze lepiej, gdy okrasicie je skwarkami z cebulki. Wystarczy na małym ogniu smażyć cebulę pokroją w kostkę, z odrobiną soli, do brązowego koloru.
Smacznego! 🌱
Więcej wiosennych inspiracji:
👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.
- Najprostsza sałatka z bobu.Bób z dużą ilością siekanego koperku, oliwa, czosnek i sok… Dowiedz się więcej »Najprostsza sałatka z bobu.
- Truskawkowa salsa.Salsa, w której zamiast pomidorów wykorzystujecie truskawki. Słodko-słona, delikatnie ostra,… Dowiedz się więcej »Truskawkowa salsa.