Falafel talerz z dodatkami
A co zjeść do tego falafela? Praktycznie wszystko! Falafel będzie smakował z ziemniaczkami, na kanapce, z hummusem, z sałatką, z kaszą. Ogranicza was tylko wasza wyobraźnia.. i smak. Gdy robię falafelka zastanawiam się jak go zjem, na talerzu z dodatkami czy zawinięty w pitę. Tym razem wybór padł na talerz z dodatkami – pieczone ziemniaczki, hummus, surówka z czerwonej kapusty. Dlatego daję wam inspiracje, a wy zrobicie z tym co chcecie 🤷🏻♂️
Czas robienia falafelka + około godzina na dodatki, na 4 porcję minimum.
Falafel:
- Robimy ze składników z TEGO przepisu
Pieczone ziemniaczki:
- kilogram ziemniaków
- cztery łyżki oleju
- łyżka słodkiej papryki
- łyżeczka ziół prowansalskich
Surówka:
- pół główki małej czerwonej kapusty
- mała czerowona cebula
- jedna marchewka
- sok z jednej cytryny
- sól, cukier, pieprz
Hummus:
- robimy z TEGO przepisu, omijając pomidory, no chyba, że mamy ochotę na pomidorowy 😀
Sos:
- sambal oelek
- ketchup
- Zaczynamy od hummusu i falafeli, zawsze gdy robię falafele moczę trochę więcej cieciorki z zamysłem zrobienia hummusu, bo do nich bardzo pasuje. Przepis na falafel, przepis na hummus.
- Zabieramy się za ziemniaczki, gdy robię pieczone, wolę zostawić skórkę. Dlatego umyjcie je bardzo dobrze, przecierając gąbką i pokrójcie w półksiężyce. Ziemniaka kroimy na pół, kładziemy płaską stroną na desce, a następnie kroimy pod lekkim kątem do środka ziemniaka, w taki sposób, żeby wyszedł nam trójkątny półksiężyc. Pokrojone ziemniaki przekładamy do miski dodajemy olej, przyprawy i łyżeczkę soli. Mieszamy je używając rąk, wcierając olej z przyprawami w ziemniaki. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 220°C na 45 minut. Po upieczeniu będą bardzo chrupkie i miękkie w środku.
- Kapustę kroimy bardzo, bardzo cienko, najlepiej użyć mandoliny. Gdy mamy pokrojoną solimy pół łyżeczki i ugniatamy ją chwile. Dodajemy pokrojoną w pół piórka cebule czerwoną i startą na małych oczkach marchewkę. Wlewamy sok z jednej cytryny i dodajemy łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na bok, żeby się przegryzła.
- Sos to najprostsze połączenie ketchupu z sambal oelek, możecie też użyć srirachy, lub innej pasty z chilli w połączeniu z ketchupem.
- Wszystko razem komponujemy na talerzu i cieszymy się z tak dobrego jedzonka.
Smacznego! 🌱
Zapraszam do polubienia mojej strony na facebooku Vegusek oraz instagram @vegusekk, żeby być na bieżąco.