Przejdź do treści

Falafel talerz z dodatkami

A co zjeść do tego falafela? Praktycznie wszystko! Falafel będzie smakował z ziemniaczkami, na kanapce, z hummusem, z sałatką, z kaszą. Ogranicza was tylko wasza wyobraźnia.. i smak. Gdy robię falafelka zastanawiam się jak go zjem, na talerzu z dodatkami czy zawinięty w pitę. Tym razem wybór padł na talerz z dodatkami – pieczone ziemniaczki, hummus, surówka z czerwonej kapusty. Dlatego daję wam inspiracje, a wy zrobicie z tym co chcecie 🤷🏻‍♂️

Czas robienia falafelka + około godzina na dodatki, na 4 porcję minimum.

Falafel:

  • Robimy ze składników z TEGO przepisu

Pieczone ziemniaczki:

  • kilogram ziemniaków
  • cztery łyżki oleju
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka ziół prowansalskich

Surówka:

  • pół główki małej czerwonej kapusty
  • mała czerowona cebula
  • jedna marchewka
  • sok z jednej cytryny
  • sól, cukier, pieprz

Hummus:

  • robimy z TEGO przepisu, omijając pomidory, no chyba, że mamy ochotę na pomidorowy 😀

Sos:

  • sambal oelek
  • ketchup
  1. Zaczynamy od hummusu i falafeli, zawsze gdy robię falafele moczę trochę więcej cieciorki z zamysłem zrobienia hummusu, bo do nich bardzo pasuje. Przepis na falafel, przepis na hummus.
  2. Zabieramy się za ziemniaczki, gdy robię pieczone, wolę zostawić skórkę. Dlatego umyjcie je bardzo dobrze, przecierając gąbką i pokrójcie w półksiężyce. Ziemniaka kroimy na pół, kładziemy płaską stroną na desce, a następnie kroimy pod lekkim kątem do środka ziemniaka, w taki sposób, żeby wyszedł nam trójkątny półksiężyc. Pokrojone ziemniaki przekładamy do miski dodajemy olej, przyprawy i łyżeczkę soli. Mieszamy je używając rąk, wcierając olej z przyprawami w ziemniaki. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika 220°C na 45 minut. Po upieczeniu będą bardzo chrupkie i miękkie w środku.
  3. Kapustę kroimy bardzo, bardzo cienko, najlepiej użyć mandoliny. Gdy mamy pokrojoną solimy pół łyżeczki i ugniatamy ją chwile. Dodajemy pokrojoną w pół piórka cebule czerwoną i startą na małych oczkach marchewkę. Wlewamy sok z jednej cytryny i dodajemy łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na bok, żeby się przegryzła.
  4. Sos to najprostsze połączenie ketchupu z sambal oelek, możecie też użyć srirachy, lub innej pasty z chilli w połączeniu z ketchupem.
  5. Wszystko razem komponujemy na talerzu i cieszymy się z tak dobrego jedzonka.

Smacznego! 🌱

Zapraszam do polubienia mojej strony na facebooku Vegusek oraz instagram @vegusekk, żeby być na bieżąco.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *