Jedni nazywają go chłodnikiem litewskim, drudzy botwinkowym, z tego przepisu dowiecie się jak zrobić go w wersji wegańskiej.
Chłodnik czyli zupka na zimno. Idealna na gorące dni, które właśnie się zaczynają (miejmy nadzieje), orzeźwiający, kolorowy i bardzo smaczny. Gdy zobaczyłem pęczek świeżej botwinki na targu, nie mogłem się oprzeć i od razy wiedziałem co będzie robione. Wziąłem do niego jeszcze pęczek rzodkiewek, młodą kapustę, szczypior i koper. Czas na nowalijki trwa w pełni, to też chłodnik z botwinki to must eat, gdy wiosna w pełni. Klasyka kuchni polskiej, w roślinnym wydaniu.
Zabielanie?
Na zabielenie wegańskiego chłodnika macie kilka sposobów. Ja zrobiłem z kupionej śmietany roślinnej, w jednym z dyskontów. Waszą zupkę zabielicie też przy użyciu – mleka kokosowego, jogurtu roślinnego naturalnego, mleka sojowego lub innego roślinnego.
Około godziny plus czas na stygnięcie chłodniczka. Na 4 porcje.
Chłodnik:
- pęczek botwinki (najlepiej z większymi buraczkami)
- kilka rzodkiewek
- ogórek gruntowy
- 1-2l bulionu warzywnego (ew. woda lub z kostki)
- kawałek młodej kapusty (opcjonalnie)
- ząbek czosnku
- sok z 1 cytryny
- szczypior
- koperek
- kolendra (opcjonalnie)
- łyżeczka kminu rzymskiego
- coś do zabielenia (śmietana/jogurt roślinny, mleko roślinne, mleczko kokosowe)
- oliwa, sól, pieprz
Chłodnik krok po kroku:
- Botwnikę płuczemy dokładnie, najlepiej zanurzając w misce z wodą, żeby pozbyć się ziemi czy piachu. Odcinamy buraczki, które kroimy w kostkę. łodygi z liśćmi kroimy w mniejsze kawałki.
- Rozgrzewamy garnek z odrobiną oliwy, wrzucamy buraczki z łodygami i smażymy przez chwilę, dorzucamy mały kawałek poszatkowanej młodej kapusty. Zalewamy bulionem do zakrycia warzyw w garnku.
- Gotujemy ok. 10 minut, do zmięknięcia buraczków. Po tym czasie dodajemy liście, ścieramy ząbek czosnku, kmin, solimy i pieprzymy. Odstawiamy do ostygnięcia, a później wkładamy do lodówki.
- Ogórka i rzodkiewkę kroimy w drobną kostkę, szczypior i koper siekamy. Dodajmy do zimnej zupy.
- Zabielamy wedle uznania, wystarczy mały jogurt roślinny lub szklanka mleka. Dodajemy sok z cytryny.
- Próbujemy i do smaku dodajemy soli, pieprzu, cytryny.
Tips & tricks:
Gdy do ciepłej zupy dodacie jeszcze ziemniaki, wyjdzie wam zupa botwinkowa!
Smacznego! 🌱
Jeżeli masz ochotę na buraka:
👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.
- Najprostsza sałatka z bobu.Bób z dużą ilością siekanego koperku, oliwa, czosnek i sok… Dowiedz się więcej »Najprostsza sałatka z bobu.
- Truskawkowa salsa.Salsa, w której zamiast pomidorów wykorzystujecie truskawki. Słodko-słona, delikatnie ostra,… Dowiedz się więcej »Truskawkowa salsa.