Przejdź do treści

Idealne maślane brioszki do burgerów.

Proste, wegańskie bułki do burgerów, z sezamem i czarnuszką.

Brioszki czyli lekko słodkie, maślane bułeczki, które będą idealne do zamknięcia waszego roślinnego burgerka! Bardzo proste w wykonaniu i turbo smaczne.

1½ godziny na 6 bułeczek.

Brioszki:

  • 500g mąki pszennej
  • 250ml mleka sojowego (lub innego)
  • 25g drożdży (lub 7 suchych)
  • 50ml wody
  • 80g masła lub margaryny wegańskiej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • Na wierzch bułeczek zamiast jajka: łyżka mleka, łyżka oleju, łyżeczka musztardy, sól
  • sezam
  • czarnuszka

Brioszki krok po kroku:

  1. Mąkę przesiewamy do większej miski. Dodajemy sól, łyżeczkę cukru, oraz pokruszone płatki owsiane. (można je zblendować lub zmiażdżyć w moździerzu)
  2. Mleko łączymy z wodą i podgrzewamy do mniej więcej 40°C (jak dotkniemy palcem musi być wyczuwalne delikatne ciepło, nie może parzyć)
  3. Pół mieszanki mleka z wodą wylewamy do miseczki, do której kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Mieszamy i czekamy, aż drożdże zaczną pracować (pomijamy w przypadku suchych drożdży)
  4. Masło/margarynę roztapiamy na małym gazie.
  5. Do miski z mąką wlewamy zaczyn drożdżowy, resztę mleka z wodą, roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, musi być gładkie i nie może lepić się do rąk. Odstawiamy do pierwszego wyrośnięcia na 30 minut.
  6. Ciasto wyjmujemy z miski i dzielimy na 6 równych części, z każdej części formujemy kulkę.
  7. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut już na docelowej blaszce, na której będą się piekły.
  8. Wierzch bułeczek smarujemy pędzelkiem mieszanką zrobioną z mleka, oleju, musztardy i odrobiny soli. Posypujemy sezamem oraz czarnuszką.
  9. Pieczemy 25 minut w 180°C, góra-dół.

Smacznego! 🌱


Może spróbujesz:

Chamskie sajgonki warzywne z mięsnym tofu i słodkim sosem chilli.
Uniwersalne kotlety/burgery zero-waste, z warzyw po bulionie.
Wegeburgery z buraka, kaszy jaglanej i czerwonej fasoli.

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *