Najprostsza sałatka z bobu.

Bób z dużą ilością siekanego koperku, oliwa, czosnek i sok z cytryny. Gratka do wszystkich bobo-żerców.

Przyszedł czas na kolejną odsłonę tego co jem z bobu, a jestem jego wielkim koneserem. Wystarczy wam dosłownie 5 składników, chwila czasu i macie przekąskę lub sycący lunch gotowy. Świeży bób niestety jest bardzo krótko, i miesiące wakacyjne to ten czas kiedy trzeba się go najeść, żeby starczyło na cały rok.

15 minut, na sporą miskę.

Bób z koperkiem:

  • 500g bobu
  • pęczek koperku
  • ½ łyżeczki soli
  • sok z ½ cytryny
  • dwa ząbki czosnku
  • 100ml oliwy z oliwek
  • szczypta pieprzu

Bób z koperkiem krok po kroku:

  1. Bób gotujemy wedle uznania, do tej sałatki preferuje bardziej ugotowany, ze względu jedzenia go ze skórką w sałatce. Spokojnie wystarczy 10 minut w gotującej wodzie. Jeżeli wolicie al’dente lub bez skórki wystarczy 6-7 minut.
  2. Bób odcedzamy z wody i możemy przełożyć do miski z lodowatą wodą (może być z lodem), żeby przerwać proces gotowania, bób nie stracił koloru i zrobił się zimny.
  3. Przekładamy do miski dodajemy siekany koper, starty/praskowany czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny i oliwę z oliwek.
  4. Całość mieszamy i delektujemy się najprostsza a jednoczeskie najsmaczniejszą sałatką z bobu.

Smacznego! 🌱


Więcej letnich inspiracji:

Truskawkowe gazpacho z czosnkowymi grzankami. 
Sałatka z bobu i truskawek z kaparowym winegret.
Guakawka – guacamole i truskawka.

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *