Wegańskie bitki z kotletów sojowych w sosie z grzybów, cebuli i przypraw. W akompaniamencie buraczków i ziemniaczków z koperkiem. 🤤
Dziś gratka dla wszystkich, którzy uwielbiają zweganizowane klasyki kulinarne czy mięsne zamienniki. Bitki czyli narodowe danie wszystkich Polaków, można je spotkać wszędzie – na weselach, niedzielnym obiedzie czy imieninach u babci. Kotlety w gęstym wyrazistym sosie, koniecznie z buraczkami i.. no właśnie z ziemniaczkami czy z kaszą gryczaną? Wychodzą w smaku jakie zapamiętałem z przeszłości. Zaskoczcie swoją rodzine czy znajomych i zróbcie wegańskie bitki, gwarantuje, że się nie połapią.
Około godzina na garnek bitek:
Bitki:
- dwa opakowania kotletów sojowych (ja użyłem sante)
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- mała garść grzybów suszonych (opcjonalnie, można zrobić bez, lub z pieczarkami)
- liście laurowe
- ziele angielskie
- łyżeczka papryki wędzonej
- 4 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka czosnku w proszku
- łyżeczka cebuli w proszku
- łyżeczka suszonego lubczyku
- łyżeczka papryka słodka
- bulion warzywny ok. 2 litry (opcjonalnie woda lub kostka warzywna)
- łyżeczka musztardy
- 3 łyżeczki mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej roślinny
Buraczki:
- 3 średnie buraki
- sok z ½ cytryny
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Bitki krok po kroku:
- Kotlety sojowe moczymy w gorącym bulionie warzywnym (można użyć kostki warzywnej) lub w wodzie. Gdy zmięknął odsączamy z płynu.
- Kotlety przekładamy do pudełka z zamknięciem i dodajemy: ½ łyżeczki wędzonej papryki, czosnek w proszku, cebule w proszku, dwie łyżki sosu sojowego, szczyptę pieprzu i soli. Pudełko zamykamy i delikatnie potrząsamy, żeby kotlety się równomiernie obtoczyły w przyprawach. (najlepiej jakby kotlety się zamarynowało wcześniej, żeby kilka godzin poleżały w lodówce)
- Kotleciki smażymy na patelni z każdej strony na oleju roślinnym. Wystarczy tylko, żeby się przyrumieniły. Kotleciki po usmażeniu odkładamy na bok.
- Moczymy grzyby suszone w szklance wody. (najlepiej zrobić to chwilę wcześniej).
- Cebulę kroimy w piórka, czosnek ścieramy. Smażymy na tej samej patelni co kotlety z odrobiną oleju, soli i pieprzu. Gdy cebula będzie zeszklona dodajemy grzyby razem z wodą, w której się moczyły.
- Teraz cebulę z grzybami przelewamy do garnka. Zalewamy litrem bulionu lub wodą. Dodajemy usmażone kotlety sojowe, 2 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, suszony lubczyk, słodką paprykę, ½ łyżeczki wędzonej papryki, 2 łyżki sosu sojowego, sól i pieprz. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.
- Żeby całość zgęstniałą dodajemy 3 łyżeczki mąki i łyżeczkę musztardy. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze minutkę. Gotowe! Jemy z buraczkami i ziemniaczkami bądź kaszą.
Buraczki krok po kroku:
- Umyte buraki gotujemy przez ok. godzinę w wodzie.
- Po ostudzeniu buraków obieramy je i ścieramy na tarce o małych oczkach.
- Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy.
Smacznego! 🌱
Klasyki, które mogą Was zainteresować:
👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.Kremowy makaron w sosie jak serowym z dodatkiem dyni Hokkaido… Dowiedz się więcej »Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.
- Najprostsza sałatka z bobu.Bób z dużą ilością siekanego koperku, oliwa, czosnek i sok… Dowiedz się więcej »Najprostsza sałatka z bobu.
Zrobiłam je jakiś czas temu i wróciłam napisać, że wyszły rewelacyjnie. Rodzina była pod dużym wrażeniem i z pewnością jeszcze nie jeden raz je zrobię. To naprawdę fajny przepis na taki polski obiad – moja rodzina nie przepada za tofu, więc czasem ciężko jest znaleźć coś, co przypadnie im do gustu. To był strzał w dziesiątkę. Wielkie dzięki! 🙂
Robiłem kiedyś podobne, na bazie gulaszu ziemniaczanego (przepis z puszka.pl).
Bitki zrobiłem z lekką modyfikacją, trochę więcej przypraw do marynaty.
Do gotowania dodałem jeszcze majeranek i kminek.
Gotowe bitki odstawiłem na następny dzień i dopiero wtedy robiły robotę (a nawet jeszcze kolejny dzień).
Generalnie wyszły rewelacyjne. W planie kebab ale to za jakiś czas.
czym mogę zastapic lubczyk? 🙂
Zrobić bez lubczyku lub użyć majeranku. 🙂
Najlepszy przepis na bitki sojowe. Nawet mięsożerny mąż je uwielbia 🙂 Dziękuję za przepis 🙂
super przepis, dałam tacie do spróbowania, zapalonemu mięsożercy, zjadł wszystko chwaląc, że dobre i nawet nie zauwazył róznicy