Jedna z najbardziej popularnych koreńskich potraw – bibimbap w wersji wegańskiej z jackfruitem, ryżem, marynowaną marchewką, kimchi i sosem gochujang. Czyli mocno azjatyckie smaki zamknięte w jednej misce.
Bibimbap?
Można go nazwać koreańskim bowlem, pownieważ jest to ryż z dodatkami i wyrazistym słodko-kwaśnym sosem, zamknięte w jednej misce. W tradycyjnej wersji jest robiony z marynowaną wołowiną, ryżem, dodatkami w postaci warzyw czy kiszonek jak kimchi. Podawany z jajkiem sadzonym.
W mojej wersji wołowinę zastępuję jackfruit, do tego ryż, marynowana marchewka w occie, kiełki fasoli mung, szczypior, kolendra oraz domowej roboty kimchi. Pokusiłem się nawet o zrobienie jaja sadzonego z ciasta naleśnikowego.
Jackfruit?
Jest to owoc chlebowca różnolistnego (zwanego też drzewem bochenkowym), niedojrzałe owoce w kuchni roślinnej stosuję się jako zamiennik mięsa po wcześniejszym zamarynowaniu i późniejszym usmażeniu. W konsystencji jest podobny do mięsa, można go poszarpać widelcem i nie odróżnicie go wtedy od szarpanej wołowiny. W Polsce jest dostępny w puszkach pod nazwą zielony jackfruit. Co ciekawe jest to największy owoc na świecie, potrafi osiągnąć wagę do 30 kilogramów i wyrasta prosto z pnia drzewa. W tym przepisie zrobiłem go w marynacie z sosu sojowego, wędzonej papryki, czosnku w proszku, cukru, imbiru.
Sos gochujang.
Sos, który swoją nazwę posiada od pasty z której się go robi – gochujang. Jest to koreańska ostra pasta z chilli z dodatkami. Sos jest kombinacją tej pasty, sosu sojowego, octu ryżowego, cukru (lub mirinu) i prażonego sezamu.
Do godziny zajmie wam przygotowanie, proporcję na dwa duże bowle.
Bibimbap:
- puszka jackfruita zielonego
- kubek ryżu jaśminowego
- 2 marchewki
- kiełki fasoli mung
- świeża kolendra
- szczypior
- ogórek
- sos sojowy
- ocet ryżowy
- dym w płynie (opcjonalnie, można zamienić papryką wędzoną)
- cukier brązowy (lub inne słodziwo)
- kimchi (przepis tutaj)
- czosnek w proszku
- imbir, czosnek
- pasta gochujang
- olej sezamowy
- przecier pomidorowy
- sezam biały i czarny
- sól, pieprz
Bibimbap krok po kroku:
- Szarpany jackruit. Wyjmujemy z puszki, widelcem szarpiemy na mniejsze części. Wkładamy do pojemnika. Zalewamy marynatą zrobioną z: 3 łyżek sosu sojowego, łyżki octu ryżowego, łyżeczki czosnku w proszku, kawałka startego imbiru, łyżeczki przecieru i kilku kropel dymu w płynie. Smażymy na patelni z odrobiną oleju.
- Marynowana marchew. Marchew kroimy w cieniutkie paseczki lub ścieramy obieraczką do julienne. Wkładamy do pojemnika i zalewamy gorącą zalewą zrobioną z: 100ml octu ryżowego, 150ml wody, łyżeczki soli i cukru, gwiazdki anyżu, papryczki chilli i szczyptą pieprzu czarnego.
- Sos gochujang. Zaczynamy od podprażenia 3 łyżek sezamu białego na suchej patelni. W naczyniu mieszamy ze sobą: 2 łyżeczki pasty gochujang, 2 łyżeczki cukru, łyżkę ssojowego, łyżkę octu, łyżkę wody, łyżkę oleju sezamowego, starty ząbek czosnku oraz prażony sezam.
- Ryż. Kubek ryżu płuczemy kilka razy w wodzie. Przekładamy do garnka i zalewamy kubkiem wody. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem 10 minut od zagotowania.
- Ogórka kroimy w cieniutkie plastry, szczypior siekamy, odrywamy listki kolendry.
- Wegańskie jajo sadzone. Przygotowujemy małą ilość ciasta naleśnikowego w dwóch naczyniach. Do obu dodajemy szczyptę czarnej soli, do jednego kurkumę (żółtko). Smażymy na patelni z olejem, najpierw nalewając placek białka, a później mniejszy żółtka. Przykrywamy dla ściecią się wierzchu.
- Łączymy wszystko w misce. Na środku ryż, dookoła jackfruit, marynowana marchew, kiełki, kolendra, szczypior, ogórek, kimchi, wszystko polewamy sosem. Dla chętnych wege jajo sadzone.
Tips & tricks:
*Jackfruita dostaniecie w większych sklepach, sklepach orientalnych, z kuchniami świata lub w necie.
*Do bibimbap możecie używać różnych kombinacji z ryżem, zamiast jackfruita użyjcie tofu, z warzywami możecie kombinować wedle upodobań,
Smacznego! 🌱
👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Wegańskie pierogi ruskieWegańskie pierogi ruskie z tofu – jak zrobić klasykę w… Dowiedz się więcej »Wegańskie pierogi ruskie
- Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.Kremowy makaron w sosie jak serowym z dodatkiem dyni Hokkaido… Dowiedz się więcej »Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.