Koreński bowl – bibimbap z szarpanym jackfruitem.

Jedna z najbardziej popularnych koreńskich potraw – bibimbap w wersji wegańskiej z jackfruitem, ryżem, marynowaną marchewką, kimchi i sosem gochujang. Czyli mocno azjatyckie smaki zamknięte w jednej misce.

Przepis na proste kimchi wegańskie.

Bibimbap?

Można go nazwać koreańskim bowlem, pownieważ jest to ryż z dodatkami i wyrazistym słodko-kwaśnym sosem, zamknięte w jednej misce. W tradycyjnej wersji jest robiony z marynowaną wołowiną, ryżem, dodatkami w postaci warzyw czy kiszonek jak kimchi. Podawany z jajkiem sadzonym.

W mojej wersji wołowinę zastępuję jackfruit, do tego ryż, marynowana marchewka w occie, kiełki fasoli mung, szczypior, kolendra oraz domowej roboty kimchi. Pokusiłem się nawet o zrobienie jaja sadzonego z ciasta naleśnikowego.

Jackfruit?

Jest to owoc chlebowca różnolistnego (zwanego też drzewem bochenkowym), niedojrzałe owoce w kuchni roślinnej stosuję się jako zamiennik mięsa po wcześniejszym zamarynowaniu i późniejszym usmażeniu. W konsystencji jest podobny do mięsa, można go poszarpać widelcem i nie odróżnicie go wtedy od szarpanej wołowiny. W Polsce jest dostępny w puszkach pod nazwą zielony jackfruit. Co ciekawe jest to największy owoc na świecie, potrafi osiągnąć wagę do 30 kilogramów i wyrasta prosto z pnia drzewa. W tym przepisie zrobiłem go w marynacie z sosu sojowego, wędzonej papryki, czosnku w proszku, cukru, imbiru.

Sos gochujang.

Sos, który swoją nazwę posiada od pasty z której się go robi – gochujang. Jest to koreańska ostra pasta z chilli z dodatkami. Sos jest kombinacją tej pasty, sosu sojowego, octu ryżowego, cukru (lub mirinu) i prażonego sezamu.

Do godziny zajmie wam przygotowanie, proporcję na dwa duże bowle.

Bibimbap:

  • puszka jackfruita zielonego
  • kubek ryżu jaśminowego
  • 2 marchewki
  • kiełki fasoli mung
  • świeża kolendra
  • szczypior
  • ogórek
  • sos sojowy
  • ocet ryżowy
  • dym w płynie (opcjonalnie, można zamienić papryką wędzoną)
  • cukier brązowy (lub inne słodziwo)
  • kimchi (przepis tutaj)
  • czosnek w proszku
  • imbir, czosnek
  • pasta gochujang
  • olej sezamowy
  • przecier pomidorowy
  • sezam biały i czarny
  • sól, pieprz

Bibimbap krok po kroku:

  1. Szarpany jackruit. Wyjmujemy z puszki, widelcem szarpiemy na mniejsze części. Wkładamy do pojemnika. Zalewamy marynatą zrobioną z: 3 łyżek sosu sojowego, łyżki octu ryżowego, łyżeczki czosnku w proszku, kawałka startego imbiru, łyżeczki przecieru i kilku kropel dymu w płynie. Smażymy na patelni z odrobiną oleju.
  2. Marynowana marchew. Marchew kroimy w cieniutkie paseczki lub ścieramy obieraczką do julienne. Wkładamy do pojemnika i zalewamy gorącą zalewą zrobioną z: 100ml octu ryżowego, 150ml wody, łyżeczki soli i cukru, gwiazdki anyżu, papryczki chilli i szczyptą pieprzu czarnego.
  3. Sos gochujang. Zaczynamy od podprażenia 3 łyżek sezamu białego na suchej patelni. W naczyniu mieszamy ze sobą: 2 łyżeczki pasty gochujang, 2 łyżeczki cukru, łyżkę ssojowego, łyżkę octu, łyżkę wody, łyżkę oleju sezamowego, starty ząbek czosnku oraz prażony sezam.
  4. Ryż. Kubek ryżu płuczemy kilka razy w wodzie. Przekładamy do garnka i zalewamy kubkiem wody. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem 10 minut od zagotowania.
  5. Ogórka kroimy w cieniutkie plastry, szczypior siekamy, odrywamy listki kolendry.
  6. Wegańskie jajo sadzone. Przygotowujemy małą ilość ciasta naleśnikowego w dwóch naczyniach. Do obu dodajemy szczyptę czarnej soli, do jednego kurkumę (żółtko). Smażymy na patelni z olejem, najpierw nalewając placek białka, a później mniejszy żółtka. Przykrywamy dla ściecią się wierzchu.
  7. Łączymy wszystko w misce. Na środku ryż, dookoła jackfruit, marynowana marchew, kiełki, kolendra, szczypior, ogórek, kimchi, wszystko polewamy sosem. Dla chętnych wege jajo sadzone.

Tips & tricks:
*Jackfruita dostaniecie w większych sklepach, sklepach orientalnych, z kuchniami świata lub w necie.
*Do bibimbap możecie używać różnych kombinacji z ryżem, zamiast jackfruita użyjcie tofu, z warzywami możecie kombinować wedle upodobań,

Smacznego! 🌱


Więcej azjatyckich inspiracji:

Chamskie sajgonki warzywne z mięsnym tofu i słodkim sosem chilli.
Najlepsze wegańskie PHO jakie kiedykolwiek zrobiliście, przewodnik.
Tofu w sosie słodko kwaśnym. 🍍

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *