Wietnamskie banh mi z tofu – street food w najlepszym wydaniu! Bagietki klasycznie spotykane właśnie z tofu. Z dodatkiem marynowanej marchewki, kolendry, kiełków fasoli mung, szczypioru i dużej ilości srirachy i majonezu. 🤤
Jedzonko bardzo smaczne i jeszcze prostsze do zrobienia. Jeżeli lubicie azjatyckie smaki, to jest to coś dla was! Wystarczy zaopatrzyć się w bagietki, kiełki i duże ilości świeżej kolendry. Wychodzą chrupiące, ostre i najadające. Z tofu karmelizowanym w piekarniku i marynowaną marchewką w zalewie octowej. Kolendrę i kiełki kupiłem świeżutkie w sklepie wietnamskim na Marywilskiej 44. Polecam tam zajrzeć jeżeli nie wiecie skąd brać takie rzeczy.
Jeżeli łakniecie więcej wietnamskich przepisów, to zrobiłem już bun dau hu – wietnamska sałatka z tofu, makaronem sojowym i ziołami.
30 minut przygotowania, na dwie półbagietki lub jedną dużą.
Banh mi:
- 2 półbagietki lub jedna długa
- kostka tofu naturalnego
- świeża kolendra ½ pęczka
- szczypior ½ pęczka
- garść kiełków fasoli mung
- sriracha
- sriracha majonezowa (lub majonez wymieszany ze srirachą lub sam majonez jak nie lubicie na ostro)
- łyżeczka cukru brązowego
- łyżka oleju roślinnego
- łyżka sosu sojowego
- łyżeczka sezamu
- marynowana marchew (poniżej)
marynowana marchew:
- 3 marchewki
- ząbek czosnku
- papryczka chilli
- pół szklanki octu (spirytusowy, ryżowy, winny, jaki wolicie)
- pół szklanki wody
- 2 łyżeczki cukru brązowego (biały też ok)
- łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- Tofu kroimy w plastry grubości pół centymetra, układamy na blaszce do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 210°C najlepiej z opcją grilla od góry, jeżeli nie to góra dół też będzie ok.
- Mieszamy ze sobą w miseczce cukier, sos sojowy, olej, łyżkę srirachy i sezam. Pędzelkiem smarujemy każdy kawałek tofu z obu stron. Wkładamy do pieczenia na 15 minut.
- Bagietkę kroimy na pół, jednak staramy się nie przeciąć jej do końca tylko zostawić obie połówki złączone, ale otwarte.
- Szczypior kroimy w grubsze kawałki, kolendrę odrywamy od łodyżek.
- Bagietki wstawiamy na minutę przed wyjęciem tofu, żeby zrobiły się ciepłe i chrupiące.
- Bagietki smarujemy majonezem i srirachą po każdej stronie, nakładamy tofu, marynowaną marchew, kiełki, kolendrę, szczypior. Bagietki zamykamy, kroimy na taką wielkość jaką chcemy. Polewamy jeszcze więcej srirachy na wierzch. Gotowe!
- Marchewkę musimy obrać i pokroić w julienne, ja robię to obieraczką, wzdłuż marchew obieram w całości. Gdy mam cieniutkie płaty marchewki, kroje na pół a następnie cieniutko kroje paseczki.
- Marchew przekładamy do miseczki i dodajemy cały ząbek czosnku i chilli. Do garnka dodajemy ocet, wodę, cukier, sól i pieprz. Wstawiamy na gaz i mieszamy do rozpuszczenia się soli i cukru.
- Zalewamy marchewkę zalewą octową i odstawiamy na bok.
Smacznego! 🌱
👇🏻 Zapraszam na moje media społecznościowe. 👇🏻
Sprawdź moje ostatnie przepisy!
- Wegańskie pierogi ruskieWegańskie pierogi ruskie z tofu – jak zrobić klasykę w… Dowiedz się więcej »Wegańskie pierogi ruskie
- Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.Kremowy makaron w sosie jak serowym z dodatkiem dyni Hokkaido… Dowiedz się więcej »Wegański kremowy Mac&Cheese z dynią.
- Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.Świeże warzywa ze smażonym tofu i makaronem ryżowym, zawinięte w… Dowiedz się więcej »Gołąb rollsy, czyli spring rollsy w liściach kapusty.