Plastry ananasa z grilla po azjatycku w podkręconym teriyaki. 🍍

Słodko kwaśny ananas grillowany w skarmelizowanej pikantnej marynacie teriyaki z dodatkiem chilli, szczypioru, sezamu. Zakończony świeżą kolendrą i płatkami gochugaru.

Lecimy z majówkowymi propozycjami na grilla, bo wiadomo w czym jesteśmy najlepsi w majówkę. 😜 Być może idziecie do znajomych na grilla lub robicie go dla nich, nie możecie zostać z pustymi rękoma! Utarło się, że na grilla to tylko kiełbasa, karkówka i jakieś kilogramowe opakowania mięsa w gotowej marynacie. (bleh!) Wegański grill jest turbo kolorowy, zdrowszy, a do tego bardzo pyszny. Nie chwaląc się za bardzo to jestem mistrzem grillowania, od małego nauczony jak rozpalać grilla, jeszcze za czasów gdy przygotowywałem na niego mięso. Grill jest dla mnie ceremonią samą w sobie, ten zapach, niepowtarzany smak jedzenia, a do tego wszystkiego zimne piwko w ręku.

Może ułatwię wam waszego roślinnego grilla, ananasem w plastrach marynowanym w podkręconym teriyaki. Możecie go zrobić, ze świeżego pokrojonego ananasa, lub z puszki. Wychodzi słodko-kwaśno-pikantny, idealny na dodatek do reszty szamy z grilla, lub jako postać pierwszoplanowa na przykład jako wkładka do burgera.

15 minut przygotowania, plus 15 minut smażenia. Proporcje na ok. 10 plastrów.

Ananas teriyaki:

  • świeży ananas lub z puszki
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki ketchupu
  • świeże chilli lub płatki chilli suszonego
  • łyżeczka czosnku w proszku
  • kawałek świeżego imbiru
  • szczypior, część zielona i biała
  • łyżka sezamu
  • 2 łyżeczki cukru brązowego lub innego słodziwa (syrop z agawy, mirin, syrop klonowy)
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • na wykończenie: świeża kolendra i gochugaru

Ananas teriyaki krok po kroku:

  1. Ananasa obieramy i kroimy w plastry mniej więcej 2 centymetrowe. Wykrawamy nożykiem środki. W przypadku gdy robimy z ananasa z puszki, syrop możemy zachować i użyć zamiast cukry w marynacie.
  2. Przygotowujemy marynatę teriyaki. Chilli i szczypior siekamy, przekładamy do miseczki. Dodajemy sezam, sos sojowy, ocet, ketchup, olej, cukier, czosnek, tarty imbir. Mieszamy wszystko razem do połączenia.
  3. Plastry ananasa przekładamy do zamykanego pudełka, zalewamy marynatą teriyaki. Potrząsamy delikatnie pudełkiem, żeby każdy plaster siedział w marynacie.
  4. Gdy przychodzi czas grilla, plastry kładziemy na rozgrzanym ruszcie, smażymy do uzyskania charakterystycznych brązowych prążków z obu stron. Ananasa po zdjęciu posypujemy gochugaru i świeża kolendrą.

Tips & tricks:
*Jeżeli pogoda nie sprzyja lub nie lubicie się z grillem, spróbujcie je zrobić na patelni grillowej lub usmażyć na zwykłej patelni. Piekarnik z opcją grilla też się sprawdzi.

Smacznego! 🌱


Więcej foodpornu:

Szaszłyki na grilla z mięsnymi kotlecikami sojowymi i warzywami.
Wegeburgery z czarnej fasoli.
Domowy wegański kebab na kiju z kotletów sojowych. 🌯

👇🏻 Zapraszam na moje socjale 👇🏻


Sprawdź moje ostatnie przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *